Във вторник Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия обяви за 37 публични екзекуции на престъпници от страната, съобщава Daily Mail. Едно от обезглавените тела било провесено, за да служи за пример на обществото.

От организацията за Правата на човека помолили за помилването на повечето от осъдените на смърт, но техните искания не били взети под внимание. Те намират за притеснителни методите, които правителството е използвало за „извличане на признания“ от арестуваните, а именно чрез мъчения с електрошок, побой и оковаване във вериги.

На мъжете им било отказано правото на адвокат и били държани в изолация в продължение на месеци.

Двама от обезглавените били аресестувани на 16 и 17-годишна възраст и лежали над 4 години, защото по времето на задържането им международния закон строго забранявал смъртните присъди за непълнолетни.

Муджтаба, тогава на 17, бил измъчван и пребиван тежко, докато не „признал“ престъпленията си, включително участие в протести. Той бил приет в университета на Западен Мичиган, САЩ, но бил арестуван на летището, когато напускал страната.

21-годишният Абдулкарим също бил обезглавен публично за разпространение на информация за протести в приложението WhatsApp.

Двамата били набедени за терористи, докато тийнейджърите просто обменяли информация на телефоните си, свързана с мирни протести.

Призоваваха се западните съюзници на Саудитска Арабия да действат незабавно, за да предутвратят убийствата на още млади хора, упражнили правото си на свобода на изразяването.