Очаква се терористичната групировка „Ислямска държава“ да бъде унищожена „до дни, не седмици“, според коалиционните сили в страната. Водената от САЩ коалиция нанесе серия въздушни удари в последните седмици, с което прогони „Ислямска държава“ в зона на 2 километра от границата с Ирак.
 
Командирът на Сирийските демократични сили Рони Камишли заяви пред „Скай нюз“, че с „Ислямска държава“ е свършено“.
 
„Въпрос на дни е, не седмици. Те са свършени – поне военната част“, каза той.
 
Вчера самолети на водената от САЩ  коалиция в Сирия са атакували позиция на сирийската армия в провинция Дейр аз Зоар. Армията е била разположена близо до бойното поле срещу последния бастион на „Ислямска държава“ източно от река Ефрат.
 
Коалиционните сили твърдят, че импровизирани лагери са били издигнати до границата, където цели семейства са държани като „човешки щитове“, докато бойците на терористичната групировка се опитват да дадат една последна решителна битка.
 
Бойните действия временно са спрени, за да се даде възможност на цивилните да напуснат укрепленията на „Ислямска държава“ през специално създаден хуманитарен коридор.
 
Хиляди хора са избягали в последните седмици – по няколкостотин всеки ден. Много от тях са в лошо физическо състояние вследствие на измръзване и липса на храна. Някои се нуждаели от медицинска помощ.
 
Въпреки че доста хора са избягали, все още много жени и деца са забелязани да ходят в контролираната от „Ислямска държава“ зона. Чужденците, сражаващи за групировката, също се опитват да избягат покрай цивилните.
 
Една от тях е 19-годишната французойка Аниса Бруно, която пропътувала пътя от Дюнкерк до Сирия с майка си и сестра си преди няколко години, след като ѝ бил уреден брак през интернет. „Съжалявам за това. Но бях на 15, в главата си не бях голяма. Само една седмица в интернет и след това отидох. Дори не осъзнавах, че там имаше война. Когато дойдох тук чух бомби. Толкова се уплаших, казвах: „Защо е това“, защото човекът, който говореше с мен, не казваше, че е война“.
 
Тя се омъжила за французин година след пристигането си в Сирия и избягала с него, оставяйки майка си и сестра си.
 
Друга французойка – Лидия Фахем от Париж, твърди, че била омъжена за двама мъже, които загинали в битка. Тя има две малки деца и иска да се върне във Франция.
 
Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че би изпратил отново американски войски в Сирия и Афганистан, ако „Ислямска държава“ или друга терористична групировка се опита да установи контрол над тези страни.