В щата Алабама човек трябва само да погледне нагоре, за да види църква. Възможно е скоро в класните стаи на държавните училища да се окачат разпятия, а абортът да бъде смятан за престъпление. Там е израснала Марго Хартлайн, която е била научена, че трябва да остане девствена до деня на брака си.

Нещата обаче не преминават по план: 25-годишната жена сега е хомосексуална активистка, която защитава правото на аборт, пише Франс прес.

"Няма причина да следвам правилата на система от вярвания, към която не принадлежа", обяснява тя, имайки предвид влиянието на религията върху редица обществени въпроси.

През май Алабама прие закон за забрана на абортите, дори в случаи на изнасилване или кръвосмешение, в който абортът се отъждествява с убийство. Той ще влезе в сила през ноември, ако не бъде блокиран по съдебен път дотогава.

Този южен щат е най-набожният в САЩ. Разположен е в "библейския пояс" в югоизточната част на страната, а 82 процента от неговите 4,8 милиона жители казват, че вярват в Бог "с абсолютна убеденост" според анкета на центъра Пю от 2016 г.

В държавната гимназия, където е учила Марго Хартлайн, е имало програма за набиране на ученички от горните класове, които да учат по-малките на "чудесата на сексуалното въздържание".

Преди това преподавателите разпитвали по-възрастните гимназистки, за да се уверят, че са девствени.

"Беше толкова смущаващ личен въпрос", спомня си младата жена.

Според Аманда Рейес, говорителка на НПО "Йелоухамър фънд", която финансира абортите на жени с ниски доходи, в гимназиите на Алабама се учи, че сексът е "нещо, което може да се случва само в рамките на хетеросексуален брак".

А става ли дума за противозачатъчни методи като ползването на презерватив?
"О, не. Господи, не", отвръща тя през смях.

Двете активистки обвиняват властите на Алабама, че нехаят за жените. Не само заради липсата на здравни служби, а най-вече защото въздържанието е единственият противозачатъчен метод, който се преподава в училище.

Насърчаване на въздържанието

Щатът не изисква да има сексуално обучение в училище. Ако обаче има такова, преподавателите трябва да следват "инструкциите" от кодекса на Алабама от 1975 г.

Тези инструкции насърчават "въздържанието, по-специално като единственият сигурен начин да се спрат венерическите болести и нежеланите бременности", обяснява говорителят на министерството на образованието на Алабама Майкъл Сибли.

По думите му това е "задължителен минимум", а училищата могат да преподават и други противозачатъчни методи, ако местните училищни власти им разрешат - което според Марго Хартлайн и Аманда Рейес рядко се случва.
В текста освен това се изисква от учителите да преподават, че хомосексуалността е "нарушение, наказуемо от закона". В законопроект, който не можа да бъде гласуван на последната сесия на местния Конгрес, се предлага този параграф да отпадне.

ООН смята сексуалното обучение и равенството на половете за човешки права.

Според религиозните консерватори обаче подробното сексуално обучение би било в разрез с ценностите, които тийнейджърите учат у дома.

Преподаване на Библията

Властите също така одобриха закон, който позволява преподаване на Библията и религиозната история в държавни училища, както и да се излага на показ религиозна иконография в класните стаи.

В текста се уточнява, че преподавателите не трябва да рекламират или да проявяват враждебност към някоя религия.

Мярката очаква одобрение от губернаторката Кей Айви, която вече подписа закона за забрана на абортите, изтъквайки религиозни аргументи.

"Много щати въвеждат изучаването на Библията. Страхотно!", написа през януари в Тwitter президентът Доналд Тръмп, след като няколко щата приеха подобни закони.

Как обаче стои въпросът с разделението на църквата и държавата?

Двете "все повече се сближават", казва Андре Райланд, ръководител на местния отдел на Американската асоциация на хуманистите, която се бори срещу вкарването на религиозни вярвания в законодателните актове.

"Има религиозни групи, които се опитват да вкарат повече религия в американската обществена система", казва той и добавя, че евангелските протестантски църкви са най-активни в тази борба.

В действителност забраната на абортите в Алабама е била гласувана от 25 бели мъже, които до един се идентифицират като членове на евангелска, баптистка, епископална или презвитерианска църква.

"Не е лесно", въздиша Андре Райланд.
 

/БТА/