Египетският парламент обсъди днес предложение за поправки в конституцията, които биха дали възможност на президента Абдел Фатах ас Сиси до остане на поста много след края на сегашния си мандат през 2022 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Въвеждането на тези промени би засилило безпокойството, че осем години след продемократичния бунт, сложил край на близо 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак, авторитаризмът се завръща в страната, отбелязва агенцията.

Проект на предложените конституционни поправки, с който се е запознала АП, свидетелства за съгласувани усилия на проправителствената коалиция "Подкрепа за Египет" да укрепи Ас Сиси на власт. Промените биха дали възможност на 64-годишния президент да се кандидатира за трети и четвърти мандат, като мандатът му ще се удължи от четири на шест години, така че той да управлява до 2034 г.

Проектът предвижда още създаване на поста вицепрезидент, възстановяване на горната камара на парламента и запазване на 25 процента от депутатските места за жени, както и "адекватно" представителство в парламента за работници, фермери, младежи и хората със специални нужди.

Поправките ще дадат на президента правомощия да назначава върховните съдии и да заобикаля съдебния надзор при разглеждането на законопроекти преди утвърждаването им.

Предложението беше внесено в неделя, след като бе одобрено, както се изисква, от една пета от 596-те депутати.

Огромното мнозинство от членовете на парламента са поддръжници на Ас Сиси.

В неделя председателят на парламента Али Абдел Аал Сайед Ахмед заяви, че поправките са в интерес както на държавата, така и на египетския народ.

Комисията по общи въпроси в египетския парламент подкрепи инициативата за удължаване на срока на президентския мандат от четири на шест години, предаде ТАСС, като се позова на информационния сайт "Масрауи".