Починалите в Китай от новия коронавирус (2019-nCoV) вече са 26, предадоха световните агенции, като се позоваха на данни на властите.

Броят на заразените в страната е достигнал 849.

Вчера бе съобщено за 18 починали и 644 заразени.

177 пациенти са в тежко състояние. 34 души са излекувани и вече са изписани от болница, съобщи ТАСС.

Регистрирани са и 1072 предполагаеми случая на заболяването.

Днес бе потвърден първият смъртен случай, причинен от новия вирус извън централната китайска провинция Хубей, от чийто главен град Ухан тръгна заразата в края на миналата година, отбелязва АП.

Той е бил регистриран в северната провинция Хъбей, която граничи с Пекин.

По-късно днес бе регистриран втори смъртен случай извън Хубей - в североизточната провинция Хейлунцзян, която граничи с Русия, съобщи ТАСС.

Към днес китайските власти поставиха под карантина най-малко осем града с общо население от около 25 милиона жители в безпрецедентен опит да спрат разпространението на смъртоносния нов вирус в периода около Лунната нова година, когато пътуват милиони хора. Всички те се намират в централната провинция Хубей, като сред тях е и 11-милионният Ухан.

Япония междувременно потвърди втори случай на заразата, предаде Ройтерс.

Става въпрос за мъж на 40 и няколко години от Ухан.

Виетнам потвърди първите два случая на новия вирус на своя територия, съобщи ДПА.

Става дума за двама китайци. Баща пътувал от Ухан до Централен Виетнам, за да види сина си.

Съединените щати съобщиха за втори възможен случай. Мъж в Тексас, който дошъл от Ухан, има симптоми на заразата, предаде Франс прес.

Кувейт ще подлага на проверка с термален скенер всички пътници, пристигащи от държави, засегнати от новия вирус, съобщи Ройтерс.

Руските власти призоваха гражданите на страната да не пътуват до Китай "до стабилизиране на епидемиологичната ситуация", предаде ТАСС.

Новият вирус се появи в Ухан в края на миналата година и се разпространи в други китайски градове, сред които столицата Пекин и мегаполисът Шанхай, специалните административни райони Хонконг и Макао, както и в Съединените щати, Тайван, Тайланд, Южна Корея, Япония, Филипините, Сингапур и Виетнам.