Преди 40 години Марк Чапман застреля Джон Ленън, пред неговия дом в Ню Йорк. Днес убиецът иска прошка от Йоко Оно, вдовицата на легендарния музикант.

Според самия Чапмън, убийството е извършено "заради славата" на музиканта и заради изявата, която самият убиец е щял да получи. По думите си заслужава дори смъртна присъда заради извършеното "ужасно престъпление".

Днес извършителят излежава доживотна присъда. Преди месец, за единадесети път му е отказано помилване. За съда освобождаване на затворника не е съвместимо с обществения интерес.

При следствието се оказва, че престъплението е изпълнено студенокръвно. Като причина за убийството Чапман, днес 65 годишен, определя единствено самоизявата.

Той казва: "Знаех че е неправилно, но го направих заради славата. Заради това, че беше известен, невероятно известен. Затова беше първи в списъка ми". Днес мъжът съжалява за това, което е извършил, самият той знае, че няма извинение и че това, което е причинил на невинния Ленън, е непростимо.

"Не извърших престъплението заради възгледите на Ленън, а заради това че беше известен.. Той беше семеен човек, беше символ. Убих го заради известността му и защото аз бях егоист и търсех изява.

Днес, 40 години след деянието, убиецът иска прошка на Йоко Оно. според думите си съжалява за мъката, която ѝ е причинил и мисли за извършеното постоянно.

Днес Марк Чапман е описван от надзирателите, като дълбоко религиозен. Работи като портиер и чиновник в затвора. Поради съображения за сигурност е отделен в специално отделение.

Щатският департамент за връзки с обществеността съобщава, че съдът е намерил признанието му за мотива на извършване на престъплението за неморален и отвратителен.

Превод: Glas.bg