Турция ще прекрати огъня в Северна Сирия и ще остави кюрдските войски да се изтеглят.

Споразумението беше постигнато след продължителни преговори между вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и турския държавен глава Реджеп Ердоган. Двамата се срещнаха в Анкара, за да обсъдят въпроса с турската офанзива по северната сирийска граница.

Всички боеве ще бъдат спрени за 5 дни, а САЩ ще помогне на кюрдите да се изтеглят от така наречената от турция “безопасна зона”, заяви Пенс, цитиран от BBC.

Не е ясно обаче дали кюрдската страна ще приеме договорката. Предстои другата страна в конфликта да разгледа споразумението, предават от Ройтерс.

Турските войски щурмуваха Сирия на 9 октомври. Военната операция започна по въздух, а след това последва и атака от пехотинци. Президентът Реджеп Ердоган заяви, че целта на операцията е да установи траен мир на територията като измести настанилите се там терористи.

Лицето на войната в Сирия – турски химически оръжия срещу кюрдски деца!?

Конфликтът в Сирия: Турция ще поеме отговорност, когато постигне целта си

Заради военната операция се появиха опасения от страна на международната общност, че това ще запали хуманитарна криза. Наложи се дори свикване на Съвета за сигурност на ООН. Появи се и информация, че Турция използва химически оръжия срещу цивилните в региона.

Отзвукът след нападението е огромен. Редица страни прекратиха търговските си отношения с южната ни съседка и спряха износа и продажбата на оръжия за Турция.