Край на турската военна офанзива в Сирия. Операция “Мирна пролет” беше прекратена след споразумение между Русия и Турция за уреждане на ситуацията в близкоизточната страна, предадоха международните агенции.

Военната операция на Анкара започна на 9 октомври по въздух. Часове по-късно военни действия бяха предприети и по суша. Целта й, по думите на турския държавен глава Реджеп Ердоган, беше да се установи траен мир по турско-сирийската граница и кюрдите в региона да бъдат принудени да се изтеглят.

В резултат на военните действия загинаха десетки цивилни граждани. Международната общност се опасяваше от възникването на нова хуманитарна криза и евентуален бежански поток към европа. Държавите на Запад остро осъдиха военните действия, а на свой ред Ердоган заплаши, че ако критиките продължат, той ще отвори портите на бежанците към Европа.

Същевременно се появиха и обвинения, че турските военни използват и химически оръжия срещу цивилни граждани. От Военното министерство съответно отрекоха твърденията и заявиха категорично, че не разполагат с подобни средства.

На среща с вицепремиера на САЩ дни по-късно Ердоган и Майк Пенс успяха да постигнат споразумение за временно прекратяване на военните действия. Според него Турция трябваше да спре военната операция за 5 дни и да осигури безопасен коридор за изтегляне на кюрдите.

По време на 5-дневния мир и от двете страни се появиха обвинения в нарушения на споразумението.

Във вторник президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган постигнаха споразумение за уреждане на ситуацията в близкоизточната страна.

В същото време външният министър Мевлют Чавушоглу подчерта, че операцията не е приключила и армията е готова да даде отпор на кюрдите „в случай на необходимост“.

“Ако терористите някъде се проявят, нашите военни ще влязат в бой с тях. Останаха оръжия, скривалища, мини-капани - всичко това трябва да бъде изчистено. Има още много работа. Следователно ние оставаме на терена”, обясни външният министър в интервю за Анадолската агенция.

Турското министерство на отбраната добави, че не виждат необходимостта от нова операция в Сирия във връзка с постигането на споразумението с Русия.

"Споразумението от Сочи включва постановки, гарантиращи сигурността на турските граници и изтегляне на терористични елементи от ОЗН на 30 километра от нашата граница", се казва в изявлението.

Също от турското Министерство на отбраната заявиха, че няма да позволят създаването на терористичен коридор на юг от границите на страната.