"Жените нямат нужда от нищо друго, освен от добър гълтателен рефлекс" - цитати като този шокират. А още по-шокиращо е, че стотици жени в Германия чуват подобни реплики на работното си място.

Ето и примери:

"Шефът ми каза: "При мен повишения се дават само срещу сексуални услуги. Кажи ми, когато искаш да бъдеш повишена!" Това разказва пред германския седмичник "Ди Цайт" една 43-годишна германка. Вестникът е провел представително допитване сред 1 346 дами на тема: "Дискриминация на работното място".

40% от тях твърдят, че получават по-ниски заплати от мъжете - за една и съща работа. 37% са били дискриминирани заради бременност или отпуск по майчинство, а 31 на сто са станали жертва на сексуален тормоз.

Част от цитатите звучат направо шокиращо:

"Знам, че си добра, една от най-добрите. Но това не играе никаква роля. Без да ми пуснеш - нищо не става" (реплика на шеф към 40-годишна журналистка на свободна практика в германски всекидневник)

"Жените нямат нужда от нищо друго, освен от добър гълтателен рефлекс" (коментар на колега по адрес на 23-годишна служителка)

"Шефът по продажбите ме хвана за дупето и каза, че винаги е харесвал моя задник и затова просто нямало как да не посегне" (32-годишна IT-специалистка)

"Пипали са ме по дупето и по гърдите, целували са ме, непрекъснато чувам подмятания за моите "яки цици". Пред един практикант ме представиха така: "Това е еди-коя си, която тук духа на всички". Колегата, който го каза, сега е шеф на "Човешки ресурси" (34-годишна служителка в логистична фирма)

"Дръпна надолу блузата ми, за да стане деколтето по-дълбоко" (26-годишна научна работничка)

"Някои колеги ме наричат "мишленце". Други подхвърлят, че съм била недо...на. А на интервюто за работа ми казаха: "Най-добре някой пак да Ви направи бебе, за да не Ви се налага да работите" (30-годишна служителка в медийния бранш)

Две години след началото на кампанията срещу сексуалните посегателства, станала известна като #MeToo, все още е рано за равносметка. Едно обаче вече е ясно, казва пред германския "Зюддойче Цайтунг" американската професорка по мениджмънт Лийни Атуотър, която вече е провела две допитвания по темата: "Повечето мъже знаят много добре какво е сексуален тормоз и какво не е. Твърдението, че мъжете нямали представа кога поведението им е неправилно, а жените били прекалено чувствителни, просто не отговаря на истината".

С други думи: мъжете, които злоупотребяват с ръководната си позиция, очевидно не са изчезнали!