Чуждестранни сезонни работници в Бавария, сред които има и българи, дадоха положителен тест за коронавирус. Министър-председателят на провинцията Маркус Зьодер заплаши с нов локдаун и строги глоби.

Тревога буди нов взрив от инфекции в едно селскостопанско предприятие в баварския град Маминг. Общо 174 чуждестранни сезонни работници там се оказаха с положителен тест за коронавирус. Чуждестранните работници са от Унгария, Румъния, България и Украйна. Те помагат в брането на краставици.

Мерките за хигиена не са били спазени изцяло

Според местните власти, мерките за хигиена в предприятието не са били изцяло спазвани.

Чуждите работници са били настанени по трима в едно спално помещение. Междувременно прибирането на реколтата там е прекратено, целият селскостопански двор е ограден с предпазни заграждания, а специална фирма за сигурност следи да няма хора, които нарушават карантината. На работниците се доставя храна отвън. На пресконференция, дадена днес пред медиите, министър-председателят на провинция Бавария Маркус Зьодер заплаши с нов локдаун, ако не се спазват мерките за хигиена и обяви, че ще има много високи глоби за всички, които ги нарушават.

В Германия броят на новите инфекции днес е 340. По данни на "Роберт Кох" в страната има общо 205 609 заразени с коронавирус. Оздравели са 190 400.

Рискът от нарастване на новите инфекции ще нарасне след края на летните отпуски, когато времето захладнее, предупреждават от СЗО. Това се дължи на факта, че тогава повечето хора ще се намират в затворени помещения, вместо навън. "Известно е, че навън вирусът се разпространява не така бързо, както в затворени помещения", заяви говорителка на СЗО, цитирана от "Дойче Веле". Тя отново подчерта колко е важно помещенията редовно да бъдат проветрявани и да се спазва дистанция. Рискът от повторно възпламеняване на инфекциите съществува във всяка страна, каза още тя.

В Азия говорят за втора вълна

В Китай междувременно отбелязаха най-голямото увеличение на новите инфекции от април насам. По данни на Националната здравна служба, през последните 24 часа има 61 нови зарази. В страната има три нови огнища на инфекции – в Синцзян, Ляонин и Джилин.

Властите във Виетнам организират евакуацията на 80 000 души от град Да Нанг, след като там се появиха нови случаи на коронавирус. В рамките на 4 дни правителството смята да организира общо 100 извънредни полета, с които да евакуира граждани от региона в други части на страната. От близо 100 дни насам във Виетнам нямаше нито един нов случай на инфекция. След като се появиха няколко такива, в град Да Нанг отново бяха въведени ограничения.