Американските сили вече започнаха да се изтеглят след 19 години война като част от споразумение, подписано с талибаните през февруари.

 Президентът Доналд Тръмп във вторник поднови желанието си за пълно оттегляне на военните от Афганистан, но добави, че не е определил целева дата, на фона на спекулациите, че може да направи край на най-дългата война на САЩ в неговата кампания за преизбиране.

"Там сме 19 години и, да, мисля, че това е достатъчно ... Винаги можем да се върнем, ако искаме", заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом.

 САЩ вече започнаха да изтеглят силите си като част от споразумение, подписано с талибанските въоръжени групировки в катарската столица Доха на 29 февруари. До второто тримесечие на 2021 г. всички чуждестранни сили трябва да се оттеглят, с което завършва най-дългата война на САЩ.

 Талибаните започнаха въоръжен бунт, след като бяха свалени от властта от инвазия, ръководена от САЩ през 2001 г.

 Коментарите на Тръмп идват, след като властите в Афганистан заявиха, че са освободили около 900 талибански затворници в цялата страна във вторник, приблизително 600 от тях от прословутия затвор Баграм край Кабул.

 Освобождаването е част от обещанието на афганистанското правителство да освободи до 2000 от затворниците на въоръжената група в отговор на предложението на талибаните за три дни за прекратяване на огъня, което започна в неделя, за да отбележи мюсюлманския празник на Ид ал Фитр.


Освобождаване на затворници

 Във вторник афганистанското правителство призова талибаните да удължат прекратяването на огъня - едва втората от близо 19 години война - която се провежда най-вече в Афганистан, осигурявайки рядко прекъсване от насилственото насилие на конфликта.

"За по-добро управление на въпроса за затворниците е важно да се разшири огънят", заяви на пресконференция Джавид Файсал, говорител на съветника по национална сигурност в Афганистан.

 Освобождаването беше част от замяна на затворници съгласно споразумението между талибаните и САЩ, като предвестник на мирните преговори между въоръжената група и приобщаваща афганистанска делегация, целяща да прекрати войната на две десетилетия.

 Говорителят на талибаните Сухаил Шахийн в изявление в Twitter приветства освобождаването на 900 затворници като "добър напредък" и заяви, че групата от своя страна ще освободи "забележителен брой" затворници скоро.

 Той обаче не каза нищо за удължаване на примирието, което изтече в полунощ (19:30 GMT) във вторник.

 Миналия месец талибаните отхвърлиха призива на афганистанското правителство за прекратяване на огъня в Рамадан.


„Довеждане до мир“

 Борбата между талибанските и афганистанските сили се засили преди прекратяването на огъня и правителството заяви, че ще възобнови офанзивата срещу въоръжената група вследствие на смъртоносните си атаки в цялата страна по-рано този месец.

"Съгласно указанията на нашите лидери и въз основа на споразумението (мирното споразумение между САЩ и талибаните) няма да се върнем на бойното поле", заяви член на талибаните Ноор Рахман пред Ройтерс, след като беше освободен от Pul-e-Charkhi затвор, разположен в покрайнините на Кабул.

 Друг освободен затворник, Кари Ахмад Сайед, заяви, че се радва да бъде свободен и добави: „Надявам се това да доведе до мир в страната“.

 Файсал каза, че всички освободени членове на талибаните получават нови дрехи, пари и транспорт до вкъщи. Очакваше се процесът да приключи до полунощ - в същото време прекратяването на огъня приключва.

 Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, приветствайки най-новите развития, настоя, че освободените талибански затворници не трябва да се връщат на бойното поле.

 Президентът Ашраф Гани заяви, че администрацията му е готова да започне мирни преговори, считани за ключови за прекратяване на войната.

 Правителствените преговарящи ще бъдат оглавени от бившия съперник на Гани Абдула Абдула, след като двамата подписаха споразумение за споделяне на власт миналата седмица, което сложи край на месечна политическа криза.

 Освобождаването на затворници започна през април, но беше бавно и помрачено от спорове между талибаните и правителството, което трябваше да освободи 5000 затворници съгласно пакта от Доха, докато талибаните ще освободят 1000 членове на афганистанските сили за сигурност.

 Преди освобождаването тази седмица Кабул вече освободи около 1000 талибански затворници, докато групата освободи около 300 пленници на афганистанските сили за сигурност.