Всички сме виждали безброй класации на най-скъпите градове за живеене в света, препълнени с азиатски, американски и австралийски мегаполиси, но рядко се правят такива за най-евтините места за живот, които също могат да действат като магнит за хората.

В различните кътчета на света хората живеят различно – заради особеностите на исторически традиции, климат, обществено-икономическо устройство.

Някои от посочените по-долу места не са притегателни дори за самите жители на съответните държави, камо ли за чужденците, но… съпоставимостта между стандарта на живот е интересна за хората в днешния глобализиран свят.

Тазгодишната класация на консултантската група "Mercer" включва 17-те най-евтини града в света. Ето ги в низходящ ред, тоест в посока към най-евтиното...

  1. Белград, Сърбия

Белград е красиво място за тези, които биха желали да го оценят и в този му ракурс. За несвикналите може да се окаже повишението на температурата на въздуха през летните месеци, като най-високата е достигала до 43.6 градуса по Целзий, а най-ниската – минус 26.2 градуса.

  1. Калкута, Индия

В Калкута и района живеят около 15 милиона души. Индия е страна на полярните крайности, но като цяло има места с ужасяваща бедност и примитивизъм на живота, съобразен със стандартите на 21 век.

  1. Сараево, Босна и Херцеговина

Столицата е и най-големия град на Босна и Херцеговина. Сараево изживява своя труден път за привеждане в съответствие с нормите на съвременното общество, като се разделя с посткомунистическата си специфика. Животът е евтин, икономиката може да се каже – летаргична.

  1. Алмати, Казахстан

Алмати генерира около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Казахстан и има процъфтяващ финансов сектор. Там в перспектива ще мине Евро-Китайската мега магистрала, което несъмнено ще интензифицира региона допълнително и цената на живота няма да остане същата.

  1. Монтерей, Мексико

Намира се в северозападната част на Мексико. Според анализататорите Монтерей се класира на 94-то място в света през 2006 г по ниво на икономическо благосъстояние. Въпреки че оттогава е минало време, консултантската група "Mercer" констатира, че няма забележим ръст и просперитет за местното население за този град.

  1. Тбилиси, Грузия

Тбилиси е живописен град с исторически забележителности в Грузия, една от бившите съветски републики. Оказва се, че в него може да се живее евтино, а също така е популярен сред туристите и като един от най-безопасните градове в света.

  1. Скопие, Македония

Скопие има древна история, датираща до към 4000 г. пр.н.е. Цените не са високи, има голяма безработица, която стига до 30%, с нисък стандарт на живот.

  1. Лусака, Замбия

Това е един от най-бързо развиващите се градове в Южна Африка. Преживял е туристически бум през последните години, посещават го туристи с по-авантюрна нагласа. Населението е под 2 милиона души, има ниска себестойност на живота, прогнозата е, че това няма да продължи кой знае колко дълго.

  1. Габороне, Ботсвана

Най-големият град на Ботсвана е голям финансов център, естествено за мащабите на страната си. В него за заети над 20% от работещите. Има афинитет към устройване за живеене в крайградските райони. Икономиката се развива с бавен темп.

  1. Карачи, Пакистан

Карачи е седмият по население град в света с почти 25 милиона жители. Гъстотата на живеещите там е травмиращо голяма, сравнително евтино е, проблем е високото ниво на насилие и липсата на чиста питейна вода.

  1. Тунис, Тунис

Подобно на редица западни икономики, Тунис като структура се отдалечава от производството и е концентриран в по-голяма степен в сферата на услугите. Има бум на населението, подобно на доста африкански градове. Разрастват се пасбищата, остава си евтино място за обитаване.

  1. Минск, Беларус

Това е друг постсъветски град, който трябва да се адаптира към живота в посткомунистическото общество с пазарна икономика. Създадени са доста производствени фабрики. Отличава се с ниска безработица, благодарение на регулираната социална политика във връзка със заетостта.

  1. Йоханесбург, Южна Африка

Това е най-големият град в ЮАР. Йоханесбург бавно се превръща в световен център за фирмите, които искат да пробият в региона. Има действителни ниски разходи за живот, което вероятно може да се отдаде на рекорда по престъпност, с регистриран много висок процент на убийствата.

  1. Блантайр, Малави

Той е популярна дестинация за европейските емигранти, които се радват на езерото Малави върху Chitimba Beach. Блантайр има процъфтяващи финанси и развит селскостопански сектор. Живее се евтино, защото въпреки природните дадености, страната все още е значително недоразвита.

  1. Бишкек, Киргизстан

Бишкек е разположен на 800 метра над морското равнище. В облика му се смесват нови мраморни площади и съветска архитектура. Въпреки близостта на планина, замърсяването в града има високи нива, която не насърчава посетителите.

  1. Кейптаун, Южна Африка

Подобно на Йоханесбург, Кейптаун също има проблем с престъпността, което спира някои хора, имащи намерение да живеят там. Има собствена хубост и се развива като бизнес център.

  1. Виндхук, Намибия

Този намибийски град е най-евтиният за живеене в света. Той е и най-големият по население център в страната. Според последното преброяване то възлиза на 322 500 души, с което може да се обясни и ниската цена на живот.