16-годишно момиче се самоуби в Малайзия, след като публикува анкета в инстаграм, за да попита последователите си дали да живее или да умре. 69% от гласувалите посочили второто и така се стигнало до трагичния край за тийнейджърката.

Полицията от щата Саравак, Източна Малайзия, потвърди, че момичето е споделила снимка в социалната мрежа, под която написала: "Много важно. Помогнете ми да реша - смърт или живот". 

Адвокат предложи тези, които са гласували за "смърт", да бъдат обвинени в съучастие на самоубийството, предава The Guardian.

"Дали момичето щеше все още да е живо, ако повечето бяха подкрепили идеята да живее? Щеше ли да послуша съвети на интернет потребителите да потърси професионална помощ?", коментира адвокатът и депутат Рамкарпал Сингх.

"Дали наистина окуражаването на аудиторията е повлияло върху решението на тийнейджърката да посегне на живота си? Тъй като опитът за самоубийство е подсъдим в страната, подбудата към такова също може да се зачете като престъпление", допълва той.

Министърът на младежта и спорта заяви, че трагедията подчертава нуждата от дискусии на национално ниво за психичното здраве. "Притеснен съм за здравето на младите в щата. Това е национален въпрос, на който трябва да се погледне сериозно".

През февруари Инстаграм обяви, че ще добави филтъри, които да засичат снимки със самонаранявания и ще ги блокира. Това решение бе взето, след като британски тийнейджър отне живота си през 2017 г. Родителите му са сигурни, че това се е случило заради кадри със самонаранявания в приложението, на които детето им е станало свидетел.

"Мислите и молитвите ни са със семейството на младото момиче", коментира Чинг Йе Уонг, шеф в "Инстаграм".

"Ние имаме голяма отговорност да се грижим за защитата и сигурността на хората, които ползват приложението ни. Окуражаваме потребителите да ни сигнализират при всякакво поведение, което считат, че ги поставя в риск", добави той.