Непълнолетен стажант е бил предмет на многократно физическо насилие и тормоз в школата по сумо, управлявана от бившия български озеки Котоошу, съобщи японската асоциация за сумо в четвъртък, пише The Japan Times.

Според JSA, 20-годишен борец е подложил стажанта в школата Наруто на задушаваща джудо хватка като наказание за неспрравяне със задълженията му.

JSA се занимава с поредица от скандали за физическо насилие повече от година, след като бившият йокозуна Харумафуджи се пенсионира в края на 2017 г., след като нападна борец с по-нисък ранг.

Тормозът в школата Наруто започнал около миналия септември и се случвал около 10 пъти до този месец. Жертвата също е била подложена на подобно третиране от страна на друг ученик по заповед на горепосочения борец. По време на тези атаки жертвата понякога губила съзнание.

След разследване, проведено от комисията по спазване на изискванията на JSA, бордът на директорите ще се срещне на извънредна сесия на 8 февруари, за да реши наказанието за шефа на Наруто и други служители.

Според Шибатаяма, директор на комуникациите на JSA, стажантът е решил да постави въпроса пред Асоциацията, вместо да отиде в полицията. 

След като борецът признал своите действия, ръководителят на школата го спрял от новия Годишен турнир по сумо през януари.

„Много е жалко, че подобно нещо се е случило“, казва Шибатаяма. "Ние трябва да обучаваме внимателно спортистите, да следим за тяхното развитие стъпка по стъпка."