Banksy - съвременният и мистериозен артист, който с лекота успява да предизвика силна емоция у всеки, докоснал се до творбите му.

Социално и политически ангажирани, със силни послания, произведенията на Banksy винаги удрят там, където най-много ще ни заболи.

Защото някак вадят всичко онова, което умело замитаме под килима. Вадят "кирливите ризи" на съвременното общество и показват реалността такава, каквато е - без украсата, с която сме свикнали да я окичваме.

Този път спиращият дъха графит се намира на стена в Бирмингам и е с дъх на Коледа. Но този път показва грозната страна на един иначе светъл празник.

Живеем в едно консуматорско общество и често забравяме (или по-скоро не искаме да си спомняме), че има и хора, които нямат същите възможности като нас. Нямат препълнена празнична трапеза, защото нямат маса. Нямат и свой собствен дом.

Това е и посланието на Banksy - силно и с няколко размаха на ръката. Два елена, впрегнати в "шейна" повдигат важните въпроси за хората без покрив над главата си. Графитът се появи на една от стените в града в понеделник.

Видео от новото произведение на мистериозния творец беше публикувано в личния му профил в Instagram. В няколко кадъра то проследява историята на бездомникът Раян. Британецът е седнал на пейка, и отпива нещо топло от чашата, намираща се в ръцете му, преди да се излегне върху импровизираната възглавница, направена от всички негови вещи.

"Бог да благослови Бирмингам", пише под публикацията в профила на артиста.

Много е възможно това да е напълно целенасочен социален експеримент, а Раян всъщност да е мистериозният Banksy.

Текстът към видеото продължава с това, че докато е стоял на пейката, бездомникът получил топла напитка, два шоколада и запалка.