Световната здравна организация изрази мрачна прогноза за пандемията от коронавирус. От там обявиха, че не се очаква скоро краят ѝ. Затова СЗО за пореден път призова всички страни да спазват стриктно здравните препоръки - носене на маска, физическа дистанция, хигиена на ръцете и тестване.

Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус предупреди, че въпреки надпреварата за намирането на ефективна ваксина за превенция на Covid-19, такава още няма.

"Няма сребърен куршум в момента и може и никога да няма. Засега възпирането на епидемии се свежда до основните правила на общественото здравеопазване и контрол на заболяванията - тестване, изолация, лечението на пациенти и проследяването и карантинирането на контактните им лица", каза Гебрейесус.

В същото време д-р Мария ван Керхов - ръководител на звеното за Covid-19 в СЗ призова правителствата да не въвеждат отново блокади срещу коронавируса и посочи, че икономическите, социалните и здравните вреди от карантината, която беше въведена в различна степен в повече от 100 държави, са "колосални".

Пред британския "Телеграф" Керхов каза, че карантината трябва да бъде заменена с "локализирани стратегии".

"СЗО не препоръчва въвеждането на карантина, но такава мярка трябваше да се използва в редица страни поради скоростта на разпространение на болестта. Надяваме се обаче, че страните няма да трябва да я въвеждат отново", заяви Керхов.

Тя подчерта, че през следващите шест месеца няма да можем да разчитаме на създаването на "безопасна и ефективна" ваксина срещу COVID-19.

Вместо това Керхов призова държавите да използват наличните в момента инструменти, за да прилагат "индивидуален, ограничен, локализиран" подход срещу заразата.