Второто десетилетие на 21-ви век свършва, а при царете и принцовете всичко е постарому. Те и сега се женят за сестрите си, тъкат интриги, сменят любовници, извършват престъпления и избягват наказанията, както в добрите стари времена. Да си спомним какво направи синята кръв през 2019 г.

На лов за прилепи

През май бившата американска актриса Меган Маркъл, която се омъжи за британския принц Хари и стана херцогиня на Съсекс, роди първото си дете. Момчето получи по кралски нелепото име Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор , заради което той без съмнение ще бъде дразнен от своите връстници. На практика няма надежда синът на принц Хари някога да заеме трона. За да стане монарх, Арчи трябва да преживее не само кралицата, което само по себе си не е лесно, но и шестима други роднини, включително баща, чичо и дядо. Толкова малко вероятно е, че него дори не го смятат за принц.

Героят на повечето новини за английското кралско семейство обаче беше не той, а майка му. Британската жълта преса веднага не хареса Меган Маркъл. Всъщност The Sun и Daily Mail почти не скриха, че причината е в цвета на кожата й. Когато стана ясно, че Хари няма да промени решението си, таблоидите избраха различна тактика и сега намират кусури във всяка стъпка на новоизлюпената херцогиня.

В понеделник тя е обвинена в нарушаване на етикет, който не се използва от времето на Уилям Завоевателя, във вторник специално поканен експерт по езика на жестомията търси на снимки на Елизабет II признаци на смъртна обида от Маркъл, в сряда цитират оплаквания от анонимна прислужница или за пореден път правят интервю с нейния баща. Всичко това почти сигурно са празни спекулации. На възрастната кралица не й е до дребни кавги. Тя язди пони, лови прилепи и се притеснява за съпруга си, който след пребиваването си в болницата изглежда по-зле от зомби от сериала „Ходещите мъртви“.

През юли финансистът беше арестуван и скандалът избухна с нова сила. Една от жертвите на Епщайн заяви, че той многократно я принуждавал да прави секс с принц Андрю, когато е била само на 17 години. Осъзнавайки, че дежурните извинения този път няма да са достатъчни, принцът реши да даде интервю за BBC. Той отрече всички твърдения, каза, че след като е бил ранен на Фолклендските острови, той е загубил способността да се поти и нарече поведението на Епщайн неподходящо. "Неуместно? - попита водещата интервюто, която беше озадачена от сдържаността на принца. "Той е изнасилвач!"

Изявлението му по телевизията не просто не подобри положението му - то стана наистина катастрофално. Принц Андрю трябваше временно да отиде под дълбока сянка. Остава му само да се утеши с факта, че Епщайн няма да може да го даде на съд: финансистът при мистериозни обстоятелства се самоуби направо в килията на затвора.

Бившата съпруга на бившия крал

Любовната история на носителката на титлата „Мис Москва 2015“ Оксана Воеводина и бившия върховен владетел на Малайзия Мохамед V се оказа кратка, но изненадващо объркваща. Определено се случи нещо, но какво точно... Понякога изглежда, че те самите не знаят това. Всеки факт, който е известен за тях, има две или три версии и дузина интерпретации, при което всички те си противоречат.

Сватбата на Воеводина и Мохамед V в Барвиха близо до Москва беше обявена през ноември 2018 г. Дотогава те се познавали повече от година и булката, както скоро стана ясно, очакваше бебе. 26-годишната кралица на красотата и върховният владетел на Малайзия отидоха при гостите в национални костюми и произнесоха сватбения обет. Войводина обеща да бъде добра съпруга и майка, тогава Мохамед V взе микрофона и с усмивка се нарече Чебурашка.

Няколко седмици по-късно той трябваше да абдикира, запазвайки само титлата на султан Келантан. Това не беше толкова голяма жертва, колкото изглежда. Малайзийските върховни владетели се сменят на всеки пет години, а повече от половината от мандата, определен за Мохамед V, вече беше изтекла.

През май Войводина роди син, който беше кръстен Тенка Исмаил Леон Петра Бин Тенку Мохамед V Фарис Петра. По-късно тя твърдеше, че е забременяла през юни 2018 г., когато заедно със султана си почивали в Австралия. Според нея, научавайки за детето, той заплакал и казал:„ Ще стана баща, колко съм щастлив.“

 

Два месеца след раждането на момчето се оказа, че двойката се развежда. The New Straits Times написа, че всички формалности са уредени към първи юли, но официално потвърждение на тази информация нямаше. Мохамед V мълчеше, а Мис Москва 2015, сякаш нищо не се беше случило, публикува снимки на султана в Instagram и разказа как го обича.

Няколко дни по-късно адвокатът на бившия върховен владетел на Малайзия потвърди, че Мохамед V се развежда с Войводина. Според него разводът е одобрен от шериатския съд в Келантан, а Войводина е разбрала за него още на 22 юни. Но Оксана отрече всичко. "Бях в Русия с детето", каза тя за малайзийския уебсайт Malaysiakini. "През юни не бяхме в Сингапур, за да оформим развод." Съдът на шериата в Сингапур също отрече съобщенията за развод.

Едва през септември британският таблоид Daily Mail получи от Войводина признание, че разводът наистина се е състоял. Кралицата на красотата твърди, че е научила за намеренията на султана чрез интернет. Според нея тя многократно се е опитвала да се свърже със съпруга си и с близките му, но била игнорирана. Междувременно нейна приятелка предложи собствено виждане за случилото се, според което Войводина сама подала молба за развод и няколко месеца по-късно пристигнала в Москва.

През септември султанът публикува първото официално изявление след развода. В него той изрази съжаление, че решенията, взети от него в личния живот, са хвърлили хората в объркване и са довели до спорове в социалните мрежи. Адвокатите му бяха по-малко сдържани. Един от тях публично се усъмни, че Мохамед V наистина е баща на сина на Войводина. В отговор на това бившата "Мис Москва" - според един източник - предложила да направи генетичен тест за бащинство, а според други източници - категорично отказала теста.

Нейна анонимна позната в интервю за Комсомолская правда каза, че е точно обратното: Войводина останала вярна на султана, но той й изневерявал наляво и надясно. "Оксана мислеше, че е единствената му", каза тя. - И когато разбра, че той има някоя друга преди нея и все още поддържа отношения с тази жена, тя беше шокирана. Тя заяви: „Няма да живея повече с теб“. И първа предложи да се разведат“.

Според нейната версия султанът искал да избегне развода и се надявал да запази и брака, и детето в тайна, но Войводина не била удовлетворена от предложените от него условия. Това изглежда е вярно: адвокатите на Мохамед V също казаха нещо подобно. Според тях бившият върховен управител планирал да създаде доверителен фонд за 250 хиляди долара за детето и обещал да плати 100 000 долара на бившата си жена, ако възпитава сина си като сунитски мюсюлманин, ако изчезне от социалните мрежи и забрани на момчето да контактува с баща си. За какво в крайна сметка са се спазарили, все още не се знае. Войводина продължава активно да води Instagram.

Сватби, пудел и фаворитка пилот

През 2019 г. кралят на Тайланд Маха Вачиралонгкорн Рама X не си губи времето напразно. Той започна годината със сватба, като се ожени за поредната си възлюбена - 40-годишната Сутхид Тиджай. След това 66-годишният монарх възроди многоженството, обвини придворните в злодейство и завърши обреда на коронацията, продължил три години.

Преди да се срещне с краля, Сутхида работила като стюардеса на Thai Airways. Още преди брака Маха я назначава за генерал и ръководител на личната охрана, а след това й връчва титлата Танинг („Дама“). Сватбата се състоя през май с голям размах, за който британските принцове могат само да мечтаят. За да поздравят новата съпруга на краля, по улиците, по които се движеше сватбеното шествие, се изредиха над 150 хиляди души.

Въпреки че Маха не може да се похвали с фотогеничност, той никога не се е оплаквал от липсата на женско внимание. Сутхида е четвъртата му съпруга, а първият му брак е бил сключен цели 42 години преди това. Както подобава на бъдещ монарх, Маха се оженил за собствената си братовчедка - принцесата Мом Луанг Соамсавали Китиякаре. Съпрузите се търпели взаимно в продължение на три години, след което принцът се сдобил с любовница - бившата актриса Ювадида Полпрасет.

През 1993 г. Маха най-накрая се развежда с братовчедка си и се омъжва за Ювадида, която успява да му роди четирима сина и дъщеря, изключителната бадминтонистка Сириванавари. Радостта беше краткотрайна: само две години по-късно втората съпруга избяга във Великобритания със синовете си. Маха обясни разрива с факта, че съпругата му му изневерява с 60-годишния тайландски въздушен маршал Ананд Ротшамхан. Отмъстителният принц назначи за нов въздушен маршал своя пудел джудже Фу-Фу и започна да търси заместител на бегълката актриса.

Жената от простолюдието Шрирасми Ахарафонгпричу стана третата му съпруга. Този брак също не се получи: през май 2014 г. в пресата изтекоха кадри, в които полуголата Шрирасми храни Фу-Фу с торта за рожден ден. След това тя беше обвинена в корупция и лишена от титлата, а пуделът умря. На принца не му беше до скандали. Баща му, който управляваше страната от 1946 г., почина и дойде негов ред да заеме трона.

Няколко месеца след четвъртата сватба се оказа, че нова придворна драма се е притаила зад кулисите. През лятото Маха обяви, че в допълнение към съпругата си ще има и официална фаворитка, и назначи Сининат Вонгваджирапакди като благороден кралски консорт. Тайландските крале не са използвали тази титла повече от сто години и вече не практикуват многоженство от средата на миналия век, когато абсолютната монархия е премахната в страната.

Сининат е завършила медицинското училище на Кралската армия на Тайланд, обучила се да е военен пилот и попада в личната охрана на краля. Възходът и падението й бяха много бързи. През май фаворитката беше удостоена със званието генерал-майор, през юли я обявиха за консорт, а през октомври беше понижена и лишена от всички титли и държавни награди. След това полетяха глави на придворни - за щастие, не в буквалния смисъл. Сред останалите изпаднали в немилост бяха управителят на кралския двор, шефът на тайландската полиция и няколко прислужници. Всички уволнени бяха обвинени в "изключително злодейско нарушение на правилата за поведение" и в "много неморални действия".

Според официалните обяснения, Синиат се скарала със Сутхида още преди майската й сватба. Фаворитката се опитала да попречи на коронацията й и сама се домогвала до нейното място. Това обяснява потока от титли, които се посипаха върху нея през лятото: по този начин кралят се надявал да задоволи амбициите й и да разреши предстоящия конфликт със съпругата си. 

До тържеството през декември, завършващо тригодишното възкачване на краля на трона, интригите бяха почти забравени. Маха поплава по реката на златна баржа, придружен от Сутхида и 14-годишния си син, принц Дипангкорн Расмиджоти, а 2200 гребци рецитираха ода в негова чест. Сининат не беше на церемонията.

Превод от „Lenta.ru“ на Glas.bg