Арктическият студ, сковал през последните дни Съединените щати, постепенно отстъпва. Сега предупрежденията са, че заради покачването на температурите има опасност от наводнения, но хората трябва да внимават и за хлъзгави тротоари и алеи.

Риболовът на пристанището в Глостър, в североизточния щат Масачузетс, се наложи да бъде спрян за известно време. Ледената вълна, обхванала САЩ, достигна и до рибарското градче, където температурите паднаха до -15 градуса по Целзий.

Риболовът е основен поминък и бизнес още от 1623 г. - годината, когато пристигат първите британски заселници. Но днес вместо да се борят с вълните, лодките останаха на пристанището заради леда.

„Днес е ужасен ден заради студа и вероятно нито една лодка няма да излезе от пристанището. Корабчетата са покрити с лед, а палубите са хлъзгави. Трудно е човек да се задържи изправен“, споделя пред медии местен рибар.

Семейството на този рибар ще загуби около 1500 долара заради невъзможността за риболов.

Предизвикателствата се менят. През 1925 г. жителите на Глостър издигат мемориал в памет на загиналите рибари. Но ако днес риболовът е по-безопасен, ето че аномалиите на времето поставят под въпрос бъдещето на риболовната индустрия.