Чуждестранните студенти ще имат правото да останат в пределите на Великобритания до две години след завършването си с цел да си намерят работа.

Решението напълно обръща политиката на доскорошния министър-председател Тереза Мей, според която студентските визи изтичаха четири месеца след получаването на диплома от ВУЗ.

Според сегашния премиер Борис Джонсън промените ще позволят на младежите да “отключат потенциала си” и да стартират своята кариера във Великобритания, съобщават от BBC.

Според статистиката само за изминалата година в страната е имало близо 450 000 чуждестранни студенти, а сред тях има и много български граждани.

Промените са доста голям удар по Тереза Мей. 4-месечният срок за завършилите чуждестранни студенти беше въведен, когато Мей беше вътрешен министър на страната.

“Международните студенти допринасят значително за страната ВУЗ-овете в страната по културен и икономически начин”, заяви пред Ройтерс Гавин Уилиамсън от образователното министерство.

Ако студентите успеят да си намерят работа в посочения срок, те могат да се сдобият с друг визов статут и така да останат във пределите на Великобритания. Според промените в закона няма да има и ограничения за работата, която младежите могат да търсят, независимо дали са квалифицирани или не.

Привърженици на Brexit обаче определят стъпката като ретроградна, обясняват от Ройтерс. По думите им правителството се стреми да измисли нови варианти, с които да засили миграцията.