Дипломатичните отношения между САЩ и КНДР може би ще се затоплят. Ким Чен-ун е поканил Тръмп на среща в Пхенян с официално писмо през август.

Новината идва на фона на доста неуспешните разговори между двамата лидери и прекъсването на преговорите за денуклеаризацията на Корейския полуостров, обясняват от агенция “Ройтерс”.

Писмото е получено от Тръмп преди последните тестове на балистични ракети в Пхенян. В него лидерът на КНДР е изказал желанието си за нова среща на върха с Тръмп. твърди събеседник на вестник „Юнганг Илбо“.

От Белия Дом, Държавния департамент на САЩ и мисията на Северна Корея в ООН не са пожелали да коментират твърдението.

Тръмп и Ким се срещнаха три пъти от юни 2018 година, за да обсъдят възможно разрешение на кризата около ядрената и ракетната програма на Пхенян, но не успяха да постигнат съществен напредък.

Двамата лидери се срещнаха за последно в демилитаризираната зона между двете Кореи през юни тази година и се споразумяха да възобновят преговорите на работно ниво, които бяха спрени след неуспешната втора среща между Тръмп и Ким във Виетнам през февруари.

Последно президентът на САЩ обяви, че има готовност да се срещне със севернокорейския лидер по-късно през тази година. На 9 август Тръмп разкри, че е получил „много красиво писмо“ в три страници от Ким и добави, че нова среща между тях е възможна.