Няма да има драстично поскъпване за вноса на автомобили между Китай и САЩ. Това стана ясно след дискусиите на срещата на Г-20 в Буенос Айрес, заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR. По този начин ще се избегне и въвеждането на 40% мита на европейски автомобили.

"Това беше много важен знак, че двете най-големи икономика ще се договорят и ще избегнем мащабна търговска война", посочи той. Керемедчиев оприличи срещата на Г-20 като шоуто на Доналд Тръмп.

Според него, президентът на САЩ е успял да се наложи в голяма част от дебатите и е минимализирал главната тема на конференцията - промените в климата. Именно под натиска на Тръмп,  финалната декларация е била в максимално съкратен вид.

"Тръмп бяга по всички възможни начини да бъде оприличен като поддръжник на Путин", отбеляза Керемедчиев в предаването "Денят ON AIR", на фона на отменената среща между лидерите на САЩ и Русия.

Той коментира и невижданите от години масови бунтове във Франция, които отнеха човешки животи, раниха стотици, а над 400 души бяха арестувани.

"Франция продължава да е с много тежки данъци към гражданите. Макрон няма да може да прокарва своите бъдещи политики в следващите години. Тепърва трябва да прокарва много тежки и непопулярни реформи. 3/4 от населението подкрепя исканията на "жълтите жилетки", обясни Милен Керемедчиев.

Според него, Макрон няма да е наследник на овакантения от Меркел пост на лидер на Европа. Бившият външен министър не вярва, че френският президент ще успее да изкара целия си мандат.