Върху оръжията на австралийския терорист Брентън Тарант, който участва в атаката срещу две джамии в Нова Зеландия, има множество надписи на сръбски език. Върху част от тях има надписи и на немски език.

По последни данни при терористичната атака са убити най-малко 49 души, а други над 20 са тежко ранени.

Тарант е носил около врата нацисткия символ "Черно слънце“. Върху пълнителите има надписи за сръбския княз Стефан Лазар, който загива при битката с турците на Косово поле през 1389 г.

Има и надпис за битката при Виена от 1683 г., когато градът е под османска обсада. Тогава се слага край и на османските завоевания в Европа.

Брентън Тарант е на 28 години, родом от Австралия. Преди да открие стрелбата в джамия в новозеландския град Крайстчърч, Тарант публикува свой манифест в Туитър със заглавие "Великата замяна“, като на десетки страници обяснява мотивите си.

Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа. "Аз имах обикновено детство, без сериозни проблеми“, пише той, след което допълва, че няма университетско образование, поради липса на интерес към подобни неща.

Тарант обяснява мотивите си за атаката по следния начин: "Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят!“, предава още БГНЕС.