Статуя на Христос Спасител в Рио де Женейро в Бразилия в знак на солидарност бе осветена със знамената на държавите по света, засегнати от коронавирус и вдъхна послания за надежда.

Статуята е символ на християнството в целия свят, тя се намира на върха на хълма Корковадо в града. Тя беше осветена по време на церемония проведена от архиепископа на града Дом Орани Темста. Докато архиепископът призова хората да се молят за болните, съобщението #praytogether (молете се заедно), беше прожектирано върху статуята на различни езици, както и карти на всеки отделен континент и знамената на всички държави, които са регистрирали случаи на вируса.

Статуята на Исус Христос е създадена от френския скулптор Пол Ландовски и е построена между 1922 и 1931 г. от бразилския инженер Хейтор да Силва Коста в сътрудничество с френския инженер Алберт Какуот. Румънският скулптор Георге Леонида създава лицето на статуята, която е висока 39, 6 метра (заедно с 9,5м. пиедестал), широка 53 м., тежи 1000 тона.
Допълнителната височина на хълма превръща този съвременен колос в символ на християнството и главна забележителност на Рио де Жанейро и Бразилия.

Статуята Христос Спасител посрещна близо два милиона посетители миналата година, но в момента е затворена, защото Рио де Жанейро обяви извънредно положение заради COVID-19 и всички национални паркове бяха затворени. Това означава отмяна на спортни и културни събития, а властите насърчават хората да работят от вкъщи и избягват големи събирания. Което означава, че желаещите да видят статуята могат да й се възхищават само отдалеч.