След убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани очакваното покачване на напрежението между САЩ и Иран може да засегне целия регион. Най-напред обаче то ще се усети в Ирак. Именно там - близо до летището в столицата Багдад - автомобилът на генерал Сюлеймани е бил улучен от ракета, изстреляна от американски дрон. Посолството на САЩ в Багдад вече призова американските граждани да напуснат Ирак, както и да избягват района на посолството.

Как ще реагира Иран?

Трудно е да се прогнозира как точно ще отговори Иран на убийството на един от водещите си генерали, казва Санам Вакил, експерт за Близкия Изток от лондонския мозъчен тръст "Чатъм Хаус". Но е сигурно, че Техеран ще реагира по някакъв начин. "Най-лесно за иранците би било да направят така, че напрежението в Ирак да ескалира", посочва Вакил. Възникналият в Багдад властови вакуум след оставката на министър-председателя Адел Абдел Махди се вписва идеално в подобен план.

Омид Нурипур, отговорникът за външната политика на германската Зелена партия, също очаква ескалация на насилието в Ирак. "Убийството на Касем Сюлеймани бързо ще доведе до военна ескалация", смята той. Той припомня, че убитият генерал е бил не само основен стратег на иранските агресии в Близкия Изток, например в Сирия или Ирак. Сюлеймани е бил и лицето на политиката на Техеран в целия регион. "За Иран неговото убийство е удар по имиджа на страната, иранците го възприемат вероятно като обявяване на война от страна на Америка", допълва наблюдателят. 

Напрежението ще се усети далеч извън пределите на Ирак, смята Санам Вакил. "Генерал Сюлеймани беше в добри отношения с Хасан Насрала, шефа на Хизбула", припомня той. Тези негови контакти, както и връзките му с милициите в Ирак позволиха на Иран да разшири влиянието си в Близкия Изток по един нетрадиционен начин - чрез дестабилизация. "Докато Иран в общи линии остана незасегнат, в останалите страни от региона, в които Иран и САЩ са намесени, напрежението нарасна", посочва близкоизточният експерт от "Чатъм Хаус".   

Сега обаче и в съседните страни напрежението ще ескалира допълнително. "Не е изключено Иран да започне да атакува кораби в района на Персийския залив, а може и да преживеем повторение на събитията от септември миналата година, когато Техеран обстрелва с ракети една арабска държава от Залива", посочва още наблюдателят.

Освен това Иран може да се опита да провокира Хизбула да нападне Израел. "Възможно е обаче Хизбула да не е готова на такъв ход и да не желае да рискува директен военен конфликт с Израел. От тази гледна точка подобен сценарий ми изглежда по-скоро малко вероятен. Същото важи и за Сирия. На този фон най-лесно за Иран би било да концентрира усилията си изцяло към Ирак", казва Санам Вакил.

Какво ни казва това за САЩ?

Убийството на иранския генерал би могло да бъде знак за това, че американското правителство е преосмислило политиката си на оттегляне от региона, пише dw.com. Подобен извод направиха и някои арабски вестници след нанесените от САЩ в началото на тази седмица въздушни удари срещу позиции на паравоенната шиитска организация "Катаиб Хизбула" с десетки убити и ранени.

"След оттеглянето си от Ирак американците смятаха тази страна за провалена държава", написа по този повод вестник Ал-Кудс ал-Араби". Сега правителството във Вашингтон очевидно иска отново да демонстрира силно присъствие в региона. "В контекста на конфронтацията с Иран американското оттегляне се превръща във фактор на по-нататъшна дестабилизация на страната", уточнява изданието.

Иракският вестник "Китабат" на свой ред пише, че от нарастването на напрежението между Иран и САЩ ще пострада най-много Ирак, който може да се превърне в арена на задочна война между двамата непримирими врагове. Според изданието, Техеран и Вашингтон преследват обща цел: те имат интерес Ирак да остане една слаба държава. В статията се подчертава също така, че от американското нападение срещу "Катаиб Хизбула" полза е извлякъл най-вече Иран. "Свързаните с Техеран шиитски милиции ще използват създадения хаос, за да постигнат своите цели. А правителството в Багдад трябва да направи всичко по силите си, за да им се противопостави."