Остри критики се отправят към водещите кандидати на страниците на световната преса след  проведения вчера между тях дебат. Всяка политическа сила избира своя кандидат за поста и те се срещат в телевизионен дебат. Практиката е вдъхновена от традиция в германския политически живот.

Лице в лице в телевизионен сблъсък се изправиха Манфред Вебер от Европейската народна партия, Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти, Нико Куе от Европейската левица, Ска Келер от Европейската зелена партия, Ян Захрадил от Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа и Маргрете Вестегер от Алианс на либералите и демократите за Европа. Европейската  преса сравнява дебата с този, който се проведе преди пет години и според много от журналистите предходният сблъсък е бил много по-вдъхновяващ.

Не е сигурно, обаче, че един от участниците в предизборния дебат ще оглави Европейската комисия. Лидерите на ЕС си запазват свободата да изберат и фигура, която е по-приемлива за тях. Обсъждат се и други кандидатури поста, сред които е и това на Кристалина Георгиева. Други две силни кандидатури са тази на Миушел Барние, който води преговорите за брекзит и настоящият шеф на МВФ Кристин Лагард.