Експлозията в Бейрут разруши емблематичния дворец "Сурсок".

160-годишната сграда е издържала две световни войни, падането на Османската империя, френското управление и ливанската независимост.

След гражданската война в страната през 1975-1990 г. са били нужни 20 години на грижлива реставрация, за да може семейството да върне на двореца предишното му великолепие.

"Само за секунда всичко беше разрушено отново", казва сега собственикът на двореца Родерик Сурсок.

Той пристъпва внимателно върху отломките от срутените тавани, преминавайки през стаи, пълни с прах, изпочупен мрамор и портрети на неговите предшественици, висящи накриво от напуканите стени.

Всички тавани на горния етаж са изчезнали, паднали са и някои от стените. Степента на разрушение от огромната експлозия на пристанището в Бейрут миналата седмица е 10 пъти по-голяма от причиненото от 15-годишната гражданска война, казва той.

В двореца, строен през 1860 г. в сърцето на стария Бейрут, на хълм, издигащ се над вече заличеното пристанище, има красиви произведения на изкуството, мебели от епохата на Османската империя, мрамор и картини от Италия - събрани от три дълголетни поколения на семейство Сурсок.

Повече от 160 души бяха убити при взрива в ливанската столица, около 6000 бяха ранени, а хиляди жилищни и административни сгради бяха повредени.