“Македонската идентичност е много важна за нас. Ако искаме процесът на сближаване да е успешен, трябва да разбирате и другата страна”. Това заяви министърът на външните работи на Македония Никола Димитров по повод обявената от България декларация по отваряне на преговорите за членство в ЕС.

Припомняме, че страната ни подкрепи членството на западната ни съседка в ЕС, но под условие - Северна Македония да спазва вече договореното между двете страни – например Северна Македония да няма претенции, че у нас има македонско малцинство и да промени част от текстовете в учебниците по география, история и литература, които са свързани с определени национални герои или събития. Сред тях са Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание.

“За нас е много важна македонската идентичност, македонския народ. Ние говорим македонски език. Това разбиране за общата история трябва да върви успоредно с разбирането за настоящето. Не мисля, че това може да бъде поставяно под съмнение или да бъде условие за нашия път към Европа. Не трябва да бъде така, не и през 2019 г. и не в Европейския съюз”, категоричен беше Димитров.

Официалният документ, с който държавата ще излезе пред Европа да подкрепи Северна Македония и Албания, се казва "Рамкова позиция" - в сряда тя беше гласувана от кабинета, а в четвъртък - и от Народното събрание.

“Посланието, че сме в НАТО, е послание, че родината ни е тук и ще остане в тези граници”, казва Димитров.

Перспективата Македония да стане член на НАТО в края на тази или началото на следващата година носи повече стабилност, инвестиции и икономически придобивки. Подобрен е кредитният рейтинг на страната.

Той заяви, че е оптимист и по отношение започването на преговори за членство в ЕС.