Да си жена, родена в Иран, е равносилно на затвор. Душевен, психически, физически затвор. Защото жените в Иран нямат права. Жените в Иран живеят според едни доста остарели представи, а сега тези остарели представи взеха поредната си жертва.

В социалните мрежи тя стана известна като "Синьото момиче". Жена, чиято съдба завърши със смърт. Тъжното в случая е, че може би това е по-добрият изход.

Защо и коя е тя обаче?

"Синьото момиче" е футболен фен. Наричат я Сахар, макар това да не е истинското и име. Никой не знае коя е. Знаят, че любимият и футболен отбор е "Естеглал".

В Иран обаче понятието "футболна фенка" не съществува (поне не официално), защото нежният пол няма правото да ходи на стадиона и да гледа мач.

Една жена в Техеран обаче реши да се дегизира като мъж и да се качи на трибуните, за да се наслади на играта. Рискува. И беше хваната.

Сахар беше арестувана през март, и прекара три дни в затвора. После беше освободена под гаранция и чака делото да влезе в съда в продължение на шест месеца.

Един ден отишла до съда, за да вземе мобилния си телефон и там дочула някой да казва, че ако я признаят за виновна, може да получи от 6 месеца до 2 години лишаване от свобода... Защото обича да гледа футбол!

"Синьото момиче" се самозапали пред съда в знак на протест и издъхна от травмите си по-късно в болницата.

Жените по стадионите на Иран са строго забранени от 1981 година. Това беше временно отменено миналата година, за да може футболните фенки да гледат излъчването на финалите на Световната купа, но... всяко чудо за три дни.