Земята става все по-гореща и по-гореща, а учените вече прибягват до отчаяни варианти за спасяването на бъдещите поколения.

Ново изследване предлага метод, който е толкова евтин, че дори една единствена държава ще може да го проведе и да спаси целия свят. А изстудяването на атмосферата ни ще е почти двойно.

Естествено, парниковите газове все още ще са си там и температурата ще се покачва, но с много по-бавни темпове.

Методът, който експертите от университета в Харвард и Йейл са разработили, е "затъмняване на слънцето". В атмосферата ще бъдат разпръснати химикали, които ще имитират ефекта на вулканично изригване – слънчевите лъчи няма да могат да пробият през завесата, която ще рефлектира топлината обратно. Температурите ще започнат да падат.

Цената на този вариант е на половина по-евтин от новите магистрали, изграждане на метро и инфраструктура. Всичко ще струва 3,5 милиарда долара за 15 години, които ще отидат най-вече за построяването на самолети, малко по-големи от Боинг 747, които ще разпръскват химикалите във въздуха. Всяка следваща година, когато технологията е готова, ще отиват по 2,5 милиарда.

Само за справка, Белгия харчи по 4 милиарда за армията си, ремонтът на метрото в Ню Йорк е близо 10 млрд. долара, а построяването само на един мост в Тексас коства на гражданите $1 милиард. 

Това означава, че технологията е толкова евтина, че дори малка държава може да се справи с нея. А да не говорим за големи икономики като Китай. 

Технологията е проста – самолети разпръскват серен диоксид достатъчно високо в стратосферата, че да остане там през следващите 18 месеца. Ако той бъде пуснат там, където летят самолетите, ще падне само за седмица обратно на Земята под формата на дъжд заради гравитацията.

Но тя може само да ни охлади. Няма да върне времето назад и вече стореното от глобалното затопляне. На някои места ще си остане по-топло, на други – по-студено, по-сухо или мокро.

Така, например, ако оставим леда в Гренландия да се разтопи, да се влее в морето и да наводни голяма част от света, серният диоксид няма да го върне обратно върху полярната шапка.

Но добра идея ли е този метод да бъде приложен? Според някои експерти, никой не е достатъчно подготвен за да разработи тази технология и със сигурност ще има странични ефекти, които няма как да бъдат предвидени.