Има такова село. В него живеят, учат, обичат се хора и... бавно потъват. Потъват жилищата им, църквата, училището, всичко...

Село Ситио Париахан, разположено на 17 км северно от Манила, се потопява около 4 см всяка година, главно поради потъване на земята поради прекомерно използване на подземните води от населението. 

В момента повишаването на морското равнище, причинено от глобалното затопляне, скоро може да направи това село необитаемо, което е проблем, с който се сблъскват другите азиатски страни, където най-бедните общности са най-засегнати.

1. Според експерти потапянето на селото се свързва с глобалното затопляне, което доведе до повишаване на морското равнище и необосновано използване на подземните води от островитяните.

2.

3. Половината църква е наводнена и за нея се грижи от 54-годишната Нанси Маналайсай. Въпреки това на енориашите да влязат в храма никак не е лесно, дори с лодка.

4.

5.

6. Прясната вода трябва да се мъкне в бидони, а електричеството в селото има от време на време...

7.

8. Бамбуковите колиби се държат на кокили и бетонни блокове, които предпазват от пръски вода отдолу.

9. Единственият източник на прясна вода за жителите остава като по чудо запазен кладенец.

10.

11.

12.

13. 16-годишната Синди Мартинес се надява да напусне селото след дипломирането си.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24. 14-годишната Синди Мартинес всеки ден плава с баща си и сестрите си: 30 минути с лодка до училище, и пак толкова обратно

25. 36-те семейства, останали в селото, просто няма къде да отидат. Родителите обаче се надяват на по-добра съдба за децата си и правят всичко, за да получат те средно образование.

26. Жителите печелят, улавяйки раци, които съставляват, заедно с ориза, по-голямата част от собственото им меню.

27.

Снимки: REUTERS 

Превод и редакция: Glas.bg