Сейшелите - райското кътче, заобиколено от кристално сапфирено синьо. Мястото, което мнозина мечтаят да посетят един ден. Но зад перфектната обвивка гние един огромен проблем - този с наркотиците.

Освен кораловите рифове, прекрасните плажове и стотиците хиляди туристи, които пътуват до Сейшелските острови всяка година, мястото е известно и с още едно нещо. Отвъд бутиковите рестуранти, частните яхти и скъпарският начин на живот, жителите на Сейшелите всъщност страдат от хероинова епидемия и то в особено големи мащаби.

Между 5 и 6 хиляди души от цялото население на страната е пристрастено към опасния наркотик. Става дума за около 10% от 94-хилядите жители на островната държава.

Това превръща Сейшелите в държавата с най-много хероинозависими в световен мащаб.

Един от тях е 34-годишният Джед. Посегнал към дрогата, когато бил едва 20-годишен хлапак. Интересът му се превърнал в адикция и в един момент употребявал хероин 3-4 пъти дневно.

Започнал като всички - с трева. Пушил с приятели от време на време. В началото било забавно.

“После обаче преминах на хероин и постепенно тази дрога превзе живота ми. Крадях от баба си и дядо си, за да мога да плащам за “навика си”. Пристрастих се за няколко седмици”, разказва пред BBC Джед.

Как обаче се справя държавата с проблема? Със сигурност не води люта битка с херионозависимите, защото това ще превърне в престъпници един голям процент от жителите на страната. Вместо това зависимостта към наркотиците е причислена към хроничните заболявания и се подлага на лечение.

През 2017 г. е основана Агенцията за превенция и рехабилитаци при употребата на наркотици. Създадена била и специална програма за лечение на зависимости.

Хората с адикции имат достъп до медицинска и психологическа помощ, а към днешна дата според експерти от центъра около 2000 души са се регистрирали за една от двете програми за лечение на зависимости.

Един от тях бил и Джед. Всяка сутрин той посещавал една от мобилните метадонови клиники - бусове, които предоставяли контролирана доза наркотик на наркомани. И така пред микробусите всеки ден имало огромни опашки. Всичко, което трябвало, било лична карта. Наркозависимите се регистрирали, а след това получавали своята доза от медицински експерт.

Така Джед успял да пребори своята зависимост. Днес той е напълно различен човек и дори успял да си намери работа.

В центъра работят и бивши наркомани. Един от тях е Левина, която помага на свои братя по съдба.

“Хероиновата епидемия е стигнала до толкова много хора в страната ми. Единственото правилно нещо в този случай е да говорим открито и честно за тези проблеми”, споделя самата тя пред британската медия.

Левина посегнала към хероина, когато била 17-годишно момиче. Тогавашният й приятел бил дилър и така наркотикът бил само на ръка разстояние. Не й се налагало и да плаща за “хобито си”. Тогава решила, че е време да спре. Това бил единственият изход, който не завършвал фатално.
“Мисля, че е много важно да получиш подкрепа от хората, които вече са минали по този път и знаят какво коства да се стигне от другата страна”, споделя още жената.