33-годишният Калоян Велков, който бе убит при стрелба в германския град Ханау, е попаднал там напълно случайно. Това разкри кметицата на село Лютидол Николинка Георгиева. Той е живеел в друг град, но въпросната вечер решил да се види с други сънародници. Градчето е известно с това, че там живеят много българи и други чужденци. 

Според други източници обаче Калоян работел в едното от заведенията, в които стреля германският екстремист.

„С неговата приятелка, на мястото, чакали сме до 6 ч. резултати, обявиха имената на мъртвите“, каза братовчедката на мъжа, която също живее в района. По думите ѝ той от 2 г. е в Германия и работел при българка в бара. Според други негови близки той е работел като шофьор на бетоновоз. Смяната му трябвало да бъде 18 ч. до 2 ч. през нощта. Когато се чули за последно по телефона, не казал да има някакъв проблем в заведението.

„Просто е бил там в неподходящия момент“, каза пред bTV бившата съпруга на загиналия при терористично нападение в Германия българин - Хариета Колева. По нейните думи собственичката на въпросното заведение, в което е извършено нападението, е българка и приятелка на бившия ѝ съпруг. Жената сподели, че бившият ѝ съпруг е в Германия от 2 години и работи като шофьор на бетоновоз.

„Искаше там да живее. Ние сме разделени повече от година, но поддържаме отношения, имаме син на 7 години. Той все още не знае. Аз разбрах сутринта“, сподели опечалената жена. „Работеше честно и почтено, нямаше от какво да се притеснява“, допълва тя.

Според медийни публикации сред останалите жертви има петима турци, босненец и полякиня. По информация на местните медии всички жертви от двете нападнати заведения са мигранти. Сред тях има и бременна жена на 35 години, която е и майка на две деца.

Самият Калоян е от село Лютидол, но го напуснал отдавна. Първоначално живеел в Мездра, където и досега е бившата му съпруга Хариета Колева. Двамата са разведени, имат момченце, тя работи в голям магазин за домакинска техника. 

"Идваше много рядко в селото, много възпитано, интелигентно, скромно момче, все още нищо не е уточнено - нито по погребение, нито по връщане на тялото", разкрива още Николинка Георгиева. Тя допълни, че до момента никой не се е свързал официално с тях, за да съобщи, че българин от селото е бил убит в Германия. 

Самите близки на Калоян са в шок. Той има брат Милен, който работи в Ботевград, в селото живеел баща му, а майката често ходела при сина си в Германия. 

Калоян работел като шофьор на бетоновоз и живеел на квартира в Ерлензее. Негови близки разказват, че той понесъл тежко раздялата си с Хариета, може би това е и причината да посочи в своя социален статус във Фейсбук, че е "вдовец".

Друг българин, който се е намирал в непосредствена близост до едно от местата, където е стрелял Тобиас Р., разказа за Блиц:

"Беше някакъв кошмар. Събудихме се от грохот, хора крещяха, викаха, не смеехме да излезем от къщата, заключихме и гледахме през прозореца какво се случва. Скоро се чуха и сирените на полицията и линейките", разказа Николай Георгиев. 

"Страхуваме се да излизаме навън. Тук се носят всякакви слухове и сме много уплашени. Днес спрях и детето от училище", разкрива пред БЛИЦ Елена Иванова, която живее в Ханау заедно с родителите си и малкото си дете. Тя разказа, че в града има много чужденци, повечето от които работят в строителството или сферата на услугите. Освен българи там имало много кюрди, румънци и украинци. 

От полицията в Германия разкриват, че Тобиас е оставил бележка, в която обяснява какво го е накарало да убива, както и видеозапис с обръщение. В писмото си мъжът е признал деянието си и е изразил крайнодесни възгледи.

Извършителят е публикувал преди няколко дни видеопосланието си в YouTube. В него на добър английски език се обърнал към американците с твърдението, че в САЩ има подземни военни съоръжения, в които деца са малтретирани и убивани.

„Там дяволът е на почит. Американските граждани трябва да се събудят и да се бият сега“, казва още мъжът, идентифициран като Тобиас Р., във видеото, което вече е свалено. В него обаче нямало никакъв намек за предстоящ акт на насилие в Германия.

Следователи са открили колата на извършителя, в която е имало боеприпаси и пълнители. Заподозреният е имал разрешително за лов и е германски гражданин.

Междувременно Министерството на външните работи потвърди официално, че 32-годишен българин от мездренското село Лютидол е сред жертвите на кървавата стрелба в Германия. 10 души бяха убити, а четирима бяха ранени при две атаки с огнестрелно оръжие в град Ханау, на 25 километра източно от Франкфурт.

Вицепремиерът и министър на външните работи - Екатерина Захариева, поднася съболезнования към семейството и близките на загиналия българин. По нейно разпореждане генералният консул на България във Франкфурт Антоанета Байчева е предложила помощ на близките на убития Калоян Велков.

Абсолютно всички в село Лютидол определят Калоян като изключително добър човек. Синът на застреляния в Германия мъж живее в България. А лелята на починалия ни сънародник застана пред камерата на Bulgaria ON AIR. 

"Дори не знам кога е станало. Вчера? Снощи заради това не можах да спя. Гледали сме го тук, племенник ми е, може ли да не го гледам. Чух по телевизията, някакъв расист... Там ще ходите, по чужбина да ви трепят, защото ни е скапана държавата. В България няма работа, младите ходят да ги трепят, а ние ще жалим", сподели почернената жена.

 

На снимката: Родната къща на убития българин в село Лютидол