Бунтовници са обстрелвали цяло денонощие сирийски селища в провинциите Латакия и Алепо според ген.-лейтенант Сергей Соломатин, оглавяващ руския Център за помиряване на враждуващите страни, цитиран в "Известия".

Вестникът цитира изявление на генерала пред РИА Новости, че жителите на провинция Ракка продължават да протестират, настоявайки за изтегляне на войските на коалицията начело със САЩ.

Руски служители от Центъра за помиряване осъществиха през изтеклото денонощие две хуманитарни акции в провинциите Дейр аз Зор и Дараа, информира онлайн изданието "Политика сегодня", като се позовава на министерството на отбраната в Москва.

По последни данни Центърът е извършил в Сирия над 2000 акции с раздаване на хуманитарни помощи - общо над 3255 тона. Руската военна полиция оказа съдействие за успешно връщане в Дамаск на първата част от наброяващия 60 коли хуманитарен конвой на ООН и Сирийския Арабски Червен полумесец, добавя новинарският сайт.

Външното министерство на Русия и посолството на Москва в Багдад продължават усилията за връщане в страната на непълнолетни жители на федерацията, пише руското издание "Лайф".

В Ирак и Сирия се намират общо над 1700 жени и деца, откарани там от техните съпрузи и бащи, попаднали под влиянието на терористите, сочат данни на правозащитничката от Чечения Хеда Саратова.

В Сирия има 981 души от подобни семейства - 338 жени и 643 деца, а в Ирак - 791 души, включително 536 деца и 255 жени, посочва Саратова.

"Лайф" припомня, че снощи специален руски самолет прибра в Москва 27 деца, държани заедно с майките им в багдадски затвор. Те ще бъдат доставени в Националния център за детско здраве и предадени на техните настойници и роднини.

До седмици САЩ може би ще започнат да изтеглят войските си от Сирия, отбелязват в заглавия руските вестници, като се позовават на генерал Джоузеф Вотъл, командващ американските сили в Близкия изток.

САЩ вероятно само след няколко седмици ще започнат изтеглянето на контингента, както нареди президентът Доналд Тръмп, заяви генералът, цитиран от Ройтерс. В момента в Сирия има 2000 американски военни, уточнява "Росийская газета". Миналата седмица Тръмп заяви също, че в близките дни Вашингтон може да обяви официално за изцяло освободени териториите, завладени по-рано от групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, напомня московският официоз.

По данни на "Уолстрийт джърнъл" основната част американски войски ще напуснат Сирия до средата на март, отбелязва "Комерсант". Но "Свободная пресса" цитира австралийския експерт Ричард Франк, че изтеглянето на контингента едва ли ще стане преди края на пролетта.

Според анализатора в момента изобщо не съществува никакъв ефективен "план за кюрдите" - Турция планира "незабавно нахлуване", "въоръжените кюрди просто няма как ей тъй да бъдат помирени с въоръжените турци", а "дългото очакване прави (турските войници и турското ръководство, бел. на изданието) все по-несдържани", констатира той.

"Затова е трудно да повярваме, че военните на САЩ ще бъдат изтеглени от Сирия през април или май. Пък и сигурността на кюрдите не е единственият проблем. Остава проблемът с експанзията на Иран", за чието възпиране все още е необходимо военно присъствие на САЩ в Сирия, заключава експертът.

Русия търси противовес за Иран и Турция в Сирия, пише "Независимая газета" в коментар за предстоящата руско-иранско-турска среща на върха в Сочи.

В четвъртък лидерите на трите страни Владимир Путин, Хасан Рохани и Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат в руския курорт, за да обсъдят съдбата на Сирия след евентуалното извеждане на американските войски, съобщи в петък зам.-външният министър Сергей Вершинин.

Русия разглежда като важен проблем на постконфликтното уреждане в Сирия перспективите да нарасне иранското и турското влияние в тази страна.

Наблюдатели допускат възможността за руско-турски пазарлък - провинция Идлиб да бъде предадена на правителствените сили срещу разрешение за турските войски да се придвижват по-нататък в източна посока.

Иран държи да запази участието си във военната политика на Сирия. Идеята за създаване на коридор през Ирак и Сирия към Средиземно море, приписвана на Техеран, не е нещо митично. Москва навярно чудесно осъзнава това, разсъждава "Независимая газета", цитирана от БТА.

Според вестника неотдавнашното посещение на шефа на руското външно разузнаване Сергей Наришкин в Саудитска Арабия и визитата на Николай Патрушев - секретаря на руския Съвет за сигурност, в Обединените арабски емирства и Египет може би сочат, че Русия търси баланс между арабските силови центрове и своите ситуативни съюзници в "тройката от Астана" - Иран и Турция. Русия вероятно няма нищо против арабските монархии да подкрепят кюрдите в Североизточна Сирия след изтеглянето на силите на САЩ оттам, за да бъде неутрализирано иранското и турското влияние в региона, смята "Независимая газета".