Русия планира да представи пред Съвета за сигурност на ООН своя проекторезолюция относно уреждане на спора във Венецуела в отговор на американската версия на резолюцията, която предвижда провеждането на нови избори, предава TACC.

"Съветът за сигурност призовава за разрешаване на ситуацията във Венецуела чрез мирни мерки", се казва в руския проект.

"Съветът за сигурност подкрепя всички инициативи, насочени към постигане на политическо споразумение, включително механизма, разработен в Монтевидео."

В същото време предложеният документ на САЩ предлага анулирането на резултатите от президентските избори през 2018 г. и провеждането на нови избори. Според него Съветът за сигурност трябва да призове за "незабавно започване на политически процес, водещ до прозрачни избори с участието на международни наблюдатели и съответстващи на конституцията на Венецуела".

Дипломатически източник каза за ТАСС, че и двете версии на документа все още се разглеждат от експерти и не са внесени във Съвета за сигурност. "Консултациите на експерти по този въпрос ще се проведат в началото на следващата седмица," каза източникът на агенцията.

"Трябва да се отбележи, че САЩ все още не са оттеглили проекта на декларация относно резултатите от предишния съвет за сигурност на Венецуела. Тогава руската страна е внесла ред предложения, с които американската страна не се съгласи, но не оттегли документа. "

Дипломатът добави, че предложеният от Москва проект на резолюция се ползва с подкрепата на легитимните власти на Венецуела.

На 8 февруари в Монтевидео, Уругвай се проведе първото заседание на Международната контактна група за ситуацията във Венецуела. В срещата взеха участие редица страни от ЕС, Боливия, Коста Рика, Еквадор и Уругвай. Представители на опозицията и венецуелските власти отсъстваха на събитието. Участващите страни се съгласиха да търсят мирно решение на кризата във Венецуела.