Русия е готова да води диалог по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), ако САЩ преразгледат позицията си и възобновят спазването на договора, заяви руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Русия същевременно ще направи всичко необходимо за гарантиране на сигурността след изтеглянето на САЩ от ракетния договор, заяви министерството.

"В условията на новите създавани от Вашингтон заплахи ние, разбира се, ще бъдем принудени да предприемем всичко необходимо за обезпечаване на националната си сигурност", се казва в изявлението.

"Русия си запазва правото да предприеме огледални мерки по отношение на разработването, производството и наземното разполагане на ракети със среден и малък обсег", добави руското дипломатическо ведомство, като същевременно напомни изявлението на президента Владимир Путин, че Русия няма да разполага такова въоръжение в Европа и в други региони, където засега няма да се разполагат американски ракети със среден и малък обсег.

Днес Вашингтон официално уведоми Москва, че прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег и че започва процедура по излизането от него, съобщи руското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ТАСС.

"На 2 февруари Съединените американски щати, с нота на Държавния департамент, официално уведомиха Руската федерация за прекратяване на участието си в двустранния Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. и началото на процедурата по излизането от него", се казва в изявлението.

Вашингтон обяви също, че "вече не се смята за обвързан със задълженията по този документ, т.е. може открито да пристъпи към разработката, производството и разполагането на забранените от договора въоръжения".