Политически противопоставяния, Brexit, конфронтации и сближавания между световните сили, жестоки убийства и опити за ликвидиране на неудобните...

Това са само част от международните събития, които белязаха отиващата си 2018 година.

Кое от хилядите събития по света обаче бе най-важното за българския читател? Това се опита да разбере екипът на Dnes.bg, който по традиция се допита до своите читатели: Кое е най-важното международно събитие за отиваща си 2018 година? В традиционната ни анкета участие взеха 1156 души.

А според цели 33% от нашите читатели финалната права на Brexit и тежките преговори около развода на Великобритания с ЕС са събитие №1 за последните 12 месеци. Само след 3 месеца – на 29 март 2019 година, Обединеното кралство ще се раздели с Евросъюза, но все още неуредени остават много въпроси. Това кара много експерти да смятат, че "твърдият" Brexit става все по-вероятен.

А при липса на сделка за раздялата, събитието ще настъпи в полунощ на 29 март и ще засегне над 700 регламента, включително правилата за общия пазар, митническия съюз и свободното движение. Какво ще се случи предстои да видим, но със сигурност и в началото на 2019-та Брекзит ще остане една от най-важните теми в световната политика.

За 27% от нашите читатели пък събитие №1 е започналото постепенно оттегляне на германския канцлер Ангела Меркел от голямата политика. Генералният секретар на германския Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер вече бе избрана за нов лидер на партията, на която Меркел бе начело в продължение на 18 години. Единствено канцлерът Хелмут Кол заемаше поста по-дълго.

Засега един от най-емблематичните европейски политици в началото на XXI век остава канцлер на Германия, но се очаква най-късно с края на правителствения мандат през 2021 година тя да излезе изцяло от активната политика.

Според анкетата третото най-важно събитие за отиващата си година с 12% от гласовете е срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун през лятото, която се опита да стопи ледовете между двете държави. На 12 юни в Сингапур за първи път действащ американски президент се срещна с лидер на Северна Корея. Доналд Тръмп и Ким Чен Ун подписаха общ документ, с който се появиха надежди, че ядреното разоръжаване на Корейския полуостров ще започне съвсем скоро. Дали това ще стане със сигурност предстои да разберем през идващата година.

Европа реши: Край с въртенето на стрелките. Това е новина, която вълнуваше хиляди европейци през цялата година, а 11% от нашите читатели я определиха като най-важното международно събитие в света през 2018 година. Въпреки решението обаче, към днешна дата въпросите са повече от отговорите. Ясно е само, че Европа скоро повече няма да сменя часовото време. Но дали да остане лятното или зимното? И откога? Може би именно през 2019 година за последно ще сменяме времето.

Договорът между Македония и Гърция за името на западната ни съседка и пътят й към НАТО е най-важното събитие за 8% от читателите ни, а за 4% от пък това е убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул.

Случаят с отравянето на агента Сергей Скрипал, който влоши сериозно отношенията между Русия и Великобритания, вече като че ли се позабрави и е най-важното събитие за едва 3% от читателите ни.

Мигрантските премеждия в САЩ и политиката на Тръмп срещу мигрантите пък не трогват особено много българите и събраха едва 1% от вота на нашите читатели.