Американският ракетен ескадрен миноносец McCampbell премина в сряда в непосредствена близост до базата на Тихоокеанския флот на Русия, съобщиха от ВМС на САЩ.

"McCampbell премина край залива Петър Велики, за да хвърли предизвикателство към прекомерните морски претенции на Русия и да подкрепи правата, свободите и законното използване на море, което се намира под разпореждането на САЩ и на други страни“, заяви говорителят на американския Тихоокеански флот Рейчъл Макмар, цитирана от РИА Новости.

По думите й обаче тази стъпка не е насочена срещу Русия и не е свързана с неотдавнашния инцидент в Керченския пролив между украински и руски кораби.

Тя подчерта, че американските военни ще летят, ще плават и ще действат там, където това позволява международното право. „Това е приложимо и към Японско море, както и към други места по целия свят“, добави Макмар.

Заливът Петър Велики е най-големият залив на Японско море край руските брегове. Той се намира между бреговете на едва държава и има широчина на излаза над 24 морски мили. В подобни случаи държавата смята залива за свои териториални води, пише руската агенция.

На бреговете на залива Петър Велики се намират руските градове Владивосток, Находка, Болшой Камен, Фокино, както и най-големият руски порт на Тихия океан – Восточни.