Инцидентът с Чернобилската ядрена централа от 26 април 1986 година се счита за един от най-големите ядрени инциденти в историята на човечеството. Тогава ядрото на един от реакторите на централата се отваря по време на рутинен тест, изпълнен по много грешен начин и в много неправилно време.

Експлозията разнася замърсяването из цяла Европа, но най-замърсеното място остава самия реактор, където радиацията и до ден днешен е невъобразимо висока.

По-малко от 2 месеца след експлозията - 600 000 съветски работници са организирани за построяването на саркофаг около реактора, за да не се допусне излизането на уран и плутоний в атмосферата.

Процесът излага повечето от работниците на изключително опасни нива на радиация като жертвите и пострадалите са много, а последствията за тях - изключително тежки.

Покриването на реактора е било направено да е устойчиво във времето. Направено е от 400 000 кубични метра бетон и около 7250 тона метал, но се прави много набързо.

Бързата работа, срам за майстора. В бързината си работниците не успели да запълнят всички празнини на, а и около избухналия реактор. Оставили и отвори в горната част на саркофага, което позволило на водата да влезе и съответно да започне процес на корозия.

Именно поради това, в момента бетонно-металната обвивка на реактора трябва да бъде свалена, преди да се разпадне.Оценката на експертите за опасността от разпадането на конструкцията е "с много висок риск", като в момента само гравитацията спомага конструкцията да стои все още на мястото си.

Компанията, която управлява каквото е останало от Чернобилската централа, подписа договор на 29 юли, на стойност $78 000 000 със строителна компания да отремонтира съоръжението около централата до 2023 година, съобщава Sciencealert.

Работниците ще трябва да демонтират саркофага част по част като след това тези части ще бъдат обработени, почистени и занесени за рециклиране.

От компанията обясниха, че премахването на елементите ще увеличи риска от разпадането на съоръжението и ще доведе до изпускането на големи количества радиоактивни отпадъци. Няма опасност те да достигнат атмосферата обаче, уверяват от компанията.

След като обвивката на реактора бъде демонтирана, предстоят много процеси по почистване на пространството от радиоактивни отпадъци, които ще продължат до 2065 година. Това ще доведе до нови 40 000 случая на ракови заболявания.