Президентът Владимир Путин подписа указ за отмяна на някои специални икономически мерки по отношение на Турция, предаде ТАСС. Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация.

Ограниченията бяха въведени с указ на руския президент на 26 ноември 2015 г., отнасящ се до "мерки за осигуряване на националната безопасност на Руската федерация и защита на гражданите на Русия от престъпни и други противоправни действия и за предприемане на специални икономически мерки по отношение на Турската република". Тогава в отношенията между Москва и Анкара възникна криза, след като на 24 ноември турските ВВС свалиха над Сирия руски бомбардировач Су-24, припомня БТА.

В съответствие с указа се разширява кръгът на гражданите на Турция, които се изключват от действието на ограничителните мерки, въведени по отношение на тази страна през ноември 2015 г. Сега към числото на гражданите на Турция, за които е направено изключение по време на пътуванията им в Русия, са отнесени и професионалните шофьори, занимаващи се с международни автопревози, както и притежателите на валидни специални паспорти, изпратени в Русия в краткосрочни командировки, включително в дипломатическите представителства на Турция в Русия.

Отбелязва се, че ограниченията ще бъдат премахнати в случай на приемане на аналогично решение от турска страна.