Първата дама на Дамаск - жена, смятана от мнозина за съпруга на тиранин, съпруга на диктатор. Жена, която трябва да се справя с "трудния характер на съпруга си" и понася множество критики, а едновременно да води най-тежката борба за живот - тази с рака.

Съпругата на сирийския президент Башар Асад - Асма Асад беше успешно оперирана от злокачествен рак на гърдата във военната болница в Дамаск. Хирургическата намеса е приключила успешно, съобщават от "Франс прес".

През август президентската канцелария информира за заболяването на 43-годишната първа дама, майка на три деца. Оттогава често качва в интернет нейни снимки, на които Асма Асад - със забрадка на главата, посещава деца, болни от рак, ранени през войната и сираци или пък участва в благотворителни акции.

Наречена "пустинна роза" от американското сп. "Вог" и "светлина" от френски седмичник, преди да избухне вйната в Сирия през 2011 г.  Асма Асад впоследствие бе остро критикувана заради мълчанието си по повод кървавите репресии на режима срещу продемократичните демонстранти, после и срещу бунта в страната.

Така "пустинната роза" се превърна в "мажоретката на злото".