Град Пуоланка - малко населено място във Финландия, което успя да попадне в новините, но заради грешните причини.

Известен е като най-песимистичния град. Но и малкото му жители решават да обърнат нещата в своя полза и да превърнат "най-добрият лош град" в истинска сензация.

Така и става. Още на входа на Пуоланка туристите, които се стичат към финландското градче, се натъкват на няколко предупредителни табели:

"Загуби ли се? Следваща спирка - Пуоланка!"

"Скоро ще сте в Пуоланка. Още имате време да обърнете назад!"

Финладският град успява да превърне песимизма в бизнес - Пуоланка има специален фестивал, мюзикъли, онлайн магазини… и всичко е направено с огромна доза ирония. Дори видеата, които представят Пуоланка в цялата му песимистична слава, имат стотици хиляди гледания онлайн.

Финландският град постепенно се превръща в глобален център на песимизма. Причината за репутацията е демографската криза. Пуоланка не е особено желано място и подобно на българските села, присъства в негативните секции на националните медии на Финландия.

Подобно на много други държави, раждаемостта във Финландия спада, а населението застарява, а статистиките са все по-депресиращи. Последният доклад от Финландската статистическа служба предрича, че населението ще започне да намалява към 2031 г., което увеличава загрижеността за ефекта от това върху социалните грижи и системата на здравеопазването.

Най-много страда именно Пуоланка. Това е най-отдалечената община в най-затънтената финландска провинция. Градчето има около 2600 жители, повече от 37 на сто от които са над 64-годишна възраст. Населението спада наполовина от 80-те години насам, а по-големите градски центрове продължават да привличат младите да заминат натам, вместо да останат по родните си места.

Иначе казано - Пуоланка е лошият пример, когато говорим за демографските проблеми на Финландия. Всички говорили за населеното място в негативен аспект и така постепенно лошата слава на Пуоланка нараснала главоломно. И така населението решава напълно да приеме съдбата на любимия град - добре, лоши сме, но ще бъдем най-добрите в това!

В делничен следобед, центърът на града е тих. Шест пъти седмично пристига автобус от Оулу - по-голям град, разположен на около 130 км. Има няколко магазина за хранителни стоки, аптека и бензиностанция, където местните хора се събират да разговарят и пият кафе. Има един ресторант, който сервира обяд. Повечето жители работят в сферата на услугите или селското стопанство.

През 2017 г. общината решава да наеме Раяла - мъж, израснал в Пуоланка, който прекарал близо 20 години в други градове. Работата му е да разработва онлайн общински услуги, но също така му е възложена и задачата да поддържа и развива песимистичния бранд, за да спомага за маркетинга на града.

Така започва разпространението на видеоклипове, които са създадени на базата на песимизма и черния хумор, но пък се приемат доста добре от аудиторията и са гледани стотици хиляди пъти.

В първото видео, което заснема като част от тази си работа, Раяла саркастично повежда зрителите на обиколка из Пуоланка. Клипът е гледан 200 хиляди пъти. Второто видео обаче буквално изригва в интернет и достига до половин милион зрители.

Раяла би искал да види песимистите на кориците на списания. И все пак той казва, че реално за момента няма конкретна стратегия - просто правят неща, които им се виждат забавни.

Но някои вярват, че цикълът на упадък в провинциални общини като Пуоланка, ще продължи.

Много такива места чакат да дойде някаква голяма промяна, някои говорят за движения като "анти-урбанизация", които да накарат хората да отбягват големите градове, но за момента това не се случва. И все пак и скептиците признават, че Пуоланка изиграва добре картите си.

Кметът Хари Пелтола е изпълнен с повече оптимизъм. Според него спокойната, непокътната природа на Пуоланка, ще допадне на някои хора. Околните гори предлагат изобилие от горски плодове и гъби, а Хепоконгас, един от най-високите водопади в страната, е на една ръка разстояние. Има изобилие от сняг и чист въздух.