Криптовалута на технологичната компания „Фейсбук“ – „Либра“ е провал, според швейцарският президент Уели Маурер.

Маурер е и финансов министър на Швейцария, като по думите му новата криптовалута няма да бъде приета от повечето централни банки и няма да се използва.

„Либра“ няма да има успех, в тази си форма е провал“, категоричен е Маурер.

Миналата година шефът на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг обяви, че компанията ще пусне своя криптовалута. В началото проектът изглеждаше обещаващ и беше подкрепен от водещи финансови компании като „Виза“, „Мастъркард“ и „Пейпал“. Един по един обаче ключовите партньори на „Фейсбук“ започнаха да се отказват заради притеснения относно сигурността на новата криптовалута.

„Либра“ има част от характеристиките на вече познатата валута биткойн, като например записване на транзакциите с нея онлайн с блокчейн, но разчита на по-централизирана инфраструктура. Според Зукърбърг „Либра“ е предпазена от обезценяване, тъй като е базирана върху реално съществуващи авоари и ценности в различни стандартни валути.

Освен сигурността на новата криптовалута, анализатори и водещи политически фигури в Европа изразиха притеснение, че по този начин „Фейсбук“ ще създадат „своя собствена държава“.