Премиерът на Молдова Павел Филип заяви днес, че се чувства румънец, но се отнася скептично към действията на т. нар. унионисти, които подкрепят обединение на Молдова с Румъния, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Никога не съм крил, че мисля на румънски и че у мен, както и у моите родители, тече румънска кръв. Отношенията с Румъния са много важни за мен, повече, отколкото за други, защото съм роден в семейство, което е било разделено с бодлива тел, разказа пред телевизия Молдова премиерът Павел Филип. Той поясни, че неговото семейство е било разделено миналия век, когато Молдова е преминала от Румъния в състава на СССР, като баща му е останал в Кишинев, а неговите братя - в Букурещ.

"Години наред на тях им позволяваха да се виждат веднъж в годината. Аз помня тези срещи, изпълнени с емоции, сълзи и чувства", разказа Филип.

Премиерът на Молдова посочи обаче, че гледа скептично на дейността на унионистите. "За съжаление, ние чухме много гласовити изявления за сближаване с Румъния, у нас дори има унионисти, които също направиха много изявления, но аз не съм видял резултати от истинското сближаване с Румъния", каза Филип.

Призиви за обединение на двете страни се чуват по-често от Румъния, където тази идея се подкрепя от близо 68 процента от населението. В Молдова обаче, според анкети, идеята се поддържа само от 21 процента от гражданите, а президентът Игор Додон дори предложи със закон да бъдат забранени партии и движения, които подкрепят ликвидиране на молдовската държавност. Лидерите на управляващата в Кишинев проевропейска коалиция предпочитат да не забелязват действията на унионистите, за да не влошат отношенията с Букурещ и да запазят симпатиите на десния електорат преди предстоящите през февруари парламентарни избори, отбелязва ТАСС.