Посолството е в непрекъснат контакт с българското външно министерство

В 10 украински области от днес за 30 денонощия е въведено военно положение. В района живее 190 000-дна българска диаспора, която също е засегната от възникналия руско-украински конфликт в Азорско море. Това съобщи на пресконференция посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко, предаде БГНЕС.

Посолството е в непрекъснат контакт с българското външно министерство, най-вероятно днес ще се проведе и среща с министър Екатерина Захариева.

 

 
 
 

Украинският дипломат заяви, че е запознат с изказаните позиции на държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов, в които се казва, че задържаните моряци трябва бъдат освободени.

Посланикът поясни, че въведеното военно положение в момента означава, че армията в размирния конфликт по границата с Русия, която наброява между 30 000 и 50 000 души, е преведена в готовност да отвърне на удара. За гражданите не се променя нищо. Към момента административните сгради работят в нормален режим, не е ограничено движението от едно място на друго. Режимът ще бъде затегнат само в случай на нападение от страна на руската армия, поясни Москаленко.

 

Украинският посланик съобщи още, че външното министерство на страната му има официална позиция, в която се казва „кремълският престъпен режим днес за пореден път демонстрира, че няма да спре агресивната политика и е готов на всякакви актове на агресия“. Според Москаленко акцията в Азорско море са още една стъпка на Кремъл над Украйна по пътя за анексиране на Черно море. Освен това, акцията е „нагло нарушаване на статута на ООН“.

 

Украйна ще изисква спешно да се осигури медицинска помощ на ранените военнослужещи, да се гарантира тяхното незабавно завръщане в страната и да се върне задържаното оборудване.

Поредният конфликт между двете страни се разрази на 25 ноември. Кораби на военноморските сили на Украйна извършват планов преход от пристанище Одеса до Мариупол в Азорско море. За действията е информирана руската страна. Същевременно погранични катери извършват агресивни действия срещу корабите на Украйна. От Киев веднага изтълкуваха реакцията на Русия като грубо нарушаване Конвенцията на ООН по морското право. Съгласно Резолюция на Генералната асамблея на ООН от 1974 г. без да се взима предвид обявяване на война, акт на агресия е атаката на въоръжените сили на една страна по суша, море, въздух или върху морски войски на друга страна.