Посланикът ни в Ливан описа ужаса при взрива в Бейрут от първо лице.

„Две експлозии разтърсиха целия град. Предварителната версия е, че са гръмнали цистерни с амониев нитрат. От едно място се казва, че са били 80 тона, от друго – над 200”, обясни посланикът Боян Велев.

Той обясни, че се твърди, че цистерните са оставени на пристанището от 2015 година. По непотвърдени данни, загиналите са около 80, а ранените - над 2700.

Мощен взрив до българското консулство в Бейрут, има много ранени

„Нанесени са материални поражения практически в целия град. Предполага се, че до 24 часа ще има правдоподобна версия на съответните органи, а в последствие инцидентът ще се разследва. Експлозията беше след работно време на посолството. Аз бях извън него, но има колеги, които живеят там. Аз, като всички, го усетих много силно. Има поражения и по сградата на посолството – счупени прозорци по 4 етажа на посолсвото”, обясни Велев пред Нова тв.

Според него, първоначалните впечатления и версии са, че има нанесени удари от Израел. Версия, която беше отхвърлена веднага.

„За съжаление тук народът много бързо започва да споменава думата война. Слава Богу, никаква война не започва. Престои по-сериозно разследване, ще бъдат съобщени резултатите. Министър-председателят обяви национален траур и, че виновниците ще бъдат сериозно наказани”, добави посланикът.

ВИДЕО показа кошмарния взрив край нашето посолство в Бейрут!

За сега няма данни за загинали или пострадали българи.

Според индийски сеизмолози взривът се е усетил като земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер.

След адския взрив в Бейрут: 78 жертви и близо 4000 ранени