Пилотът на хеликоптера, който се разби и уби баскетболната звезда Коби Брайънт, дъщеря му Джиана и още 7 души, е имал нарушение преди 5 години за летене без разрешение във въздушното пространство, в лоши атмосферни условия, се разбира от изтекли записи на Федералната администрация по авиацията.

Ара Зобаян имал среща с разследващ от Администрацията, след като нарушил правилата и прелетял в близост до натовареното международно летище на Лос Анджелис на 11 май 2015 г., според записите, които бяха публикувани в петък в Los Angeles Times. От информацията обаче не става ясно, дали пилотът е бил сам или с пътници.

50-годишният Зобаян загина на 26 януари, когато хеликоптерът, който управляваше се разби с висока скорост в хълмовете край Калабазас, северозападно от Лос Анджелис. Пилотът се е опитвал да се издигне над облаците, когато вертолетът завива наляво и пада от 366 м височина с висока скорост. Има спекулации, че Зобаян се е дезориентирал заради мъгливото време. Разследването продължава. 

Според докалада на Федералната администрация по авиацията, през 2015 г. хеликоптерът на Зобаян е бил близо до летище Хауторн, Калифорния и е летял на север, когато поискал разрешение от международното летище в Лос Анджелис да пресече въздушното им пространство. Тогава му било казано, че атмосферните условия не са подходящи за обикновените правила за полети и пилотът трябва да се ориентира визуално. Зобаян бил попитан дали може да спазва  “визуални условия”, на което той отговорил утвърдително.

Въпреки това от въздушния контрол му наредили да стои далеч от въздушното пространство на летището, но хеликоптерът се приближил. Зобаян се свързал с властите, а компанията му оказала съдействие след инцидента. Но следовател от въздушната администрация го е обвини, че не е успял правилно да планира и преразгледа текущото време в LAX, което би му позволило да общува по-рано с кулата, за да получи разрешение, според записа.

В доклада се казва, че Зобаян „признал грешката си, поел отговорност за действията си и бил готов да предприеме всички други необходими стъпки към спазването им.“

„Няма признаци, че това е повтарящ се инцидент и няма признаци, че този инцидент е тенденция при г-н Зобаян“, се казва в доклада, пише bg-voice.com. Пилотът бил посъветван „да работи във въздушното пространство от клас В, специални минимални метеорологични условия, правилно планиране, преглед на времето и предвиждане на необходимите действия“, се казва в доклада.  „Той беше съпричастен и възприемчив към консултациите.“

Island Express Helicopters Inc съобщи, че провеждал допълнително обучение на наземно и полетно поле със Забоян. „Не познавам нито един пилот там, който да не е нарушил правило“, каза Шон Койл. „Ако това е единственото нарушение, което някога е имал, тогава бих казал, че е доста безопасен.“

Но бившият пилот на Island Express Курт Дец каза, че влизането във въздушното пространство на LAX без одобрение може да бъде опасно поради възможното присъствие на самолети.