Перу беше една от първите държави в Америка, които предприеха строги превантивни коронавирусни мерки, като поръчки за престой в дома, комендантски час и затваряне на граници. И така, как се превърна в един от най-тежките удари?

 Към понеделник в Перу има повече от 123 900 потвърдени случаи на коронавирус и 3 600 смъртни случая - което го поставя на второ място след Бразилия по брой случаи и смърт в Латинска Америка.

 Двете държави се справиха с епидемията по различен начин: Докато бразилският президент Жаир Болсонаро понижи опасностите, причинени от коронавируса, президентът на Перу Мартин Вискара обяви на 15 март извънредно положение, което включва задължителна самокарантина, и затвори границите на страната.

 Но вирусът скочи все пак.

 Свещеник провежда церемония след погребението на жертвите на Ковид-19 на гробището Ел Ангел, в Лима на 21 май.

 Около 85% от леглата за интензивно отделение в Перу с дихателни апарати в момента са заети, според данни на правителството, и от пренаселеността в болниците се страхува.

„Тази ситуация не е просто спешна ситуация на здравето, а здравна катастрофа, определена като ситуация, при която пандемията е изпреварила капацитета за отговор на здравния сектор“, заяви д-р Алфредо Селис от Медицинския колеж в Перу пред CNN en Español.

 Как една страна, която реагира упорито и сериозно на пандемията, се озова по този начин?

Нужди спрямо карантинни мерки

 Дълбокото неравенство в Перу е една от причините, според д-р Елмер Хуерта, перуански лекар и сътрудник на CNN en Español. "Това, което научих, е, че този вирус оголва социално-икономическите условия на място", каза той.

 Много от бедните в Перу нямат друг избор, освен да излязат извън домовете си за работа, храна или дори банкови транзакции.

 Например, само 49% от перуанските домакинства притежават хладилник или фризер (61% в градските райони), според преброяването на страната през 2017 г. Това означава, че мнозина ежедневно посещават пазари за храна, тъй като те не могат да се запасят.

 На 14 април - около месец след като Перу въведе задължителната си политика за пребиваване вкъщи и приложи полицейски час - партньорска телевизия на CNN Перу показа изображения извън пазар в покрайнините на Лима. Пазаруващите чакаха на опашка с часове и голяма маса от хора обикаляше наоколо. Повечето носеха маски, но социалното дистанциране изглеждаше невъзможно.

 В този ден съвкупността от потвърдени случаи на коронавирус в страната е 10 303. Днес тя е 10 пъти по-висока.


Неволни последствия

 Хората също са се струпали в банките, когато са се опитали да получат средства за подпомагане на коронавирус.

 Пакетът за стимулиране на правителството за подпомагане на милиони от най-уязвимите семейства в Перу беше добра идея, но разпределението му беше лошо проектирано, заяви Кристиан Лопес Варгас, перуански икономист и асистент в Калифорнийския университет в Санта Крус.

 В доклад от миналата година агенцията, която регулира банките на Перу, съобщи, че само около 38% от възрастните имат банкова сметка. Липсата на достъп до финансовата система означава, че по-голямата част от получателите на помощ трябва да отидат лично до банките, за да получат парите си.

„Не беше трудно да се предвиди поведението на хората в опита им да получат достъп до тази помощ“, каза Лопес Варгас пред CNN. "Вместо това тези политики нанесоха ненужна вреда, като накараха хората да се събират в големи тълпи в банки."

 Много перуанци също живеят и работят по начини, които просто не могат да се примирят със социалното разстояние, посочи той. Според Лопес Варгас над 30% от домакинствата в Перу живеят в пренаселени условия, като четири и повече души спят в една и съща стая.

 И повече от 72% работят в неформалната икономика, според Националния институт за статистика и информация на Перу. За тези, които живеят ежедневно в неформалния сектор, печеленето на доходи често зависи от излизането на работа, а не от самоизолация.

 Това, комбинирано с нуждите на милиони за получаване на храна и други стоки от пренаселените пазари, „беше експлозивна смесица“, каза Лопес Варгас.

Сега какво?

 В петък президентът Вискара удължи извънредното положение до 30 юни, като запази задължителните самокарантини и комендантски часове в цялата страна. Това беше петият път, когато спешните мерки бяха разширени. Но този път разширението беше сдвоено с разрешение за някои предприятия да се отворят отново, включително услуги като салони, доставка на храна и стоматология.

 Приоритетите на Перу за прилагане на насоките в областта на здравеопазването също изглежда са се променили от първото обявяване на извънредното положение. В началото на април Vizcarra съобщи, че през първите седмици от мандата за пребиваване у дома, близо 3000 души са били задържани за неподчинение на мерките в някои дни. В понеделник той обяви, че приоритетът ще бъде прилагането на здравни протоколи на пазарите в страната.

 Един урок, извлечен от отговора на пандемията, е, че хората трябва да променят определени „социални поведения, които са нанесли много щети“, добави той.

"Този вид поведение е индивидуалистичен, егоистичен ... игнорирайки случващото се около нас и точно това, което доведе до това положение върху нас, не само в Перу, но и в целия свят", каза Вискара.

 Но Хуерта, лекарят, и Лопес Варгас, икономистът, предупреждават да не се налага твърде много вина на хората. Основните проблеми, които пандемията оголи, не са нови.

"Макар че за някои може да изглежда загадка, не е", каза Лопес Варгас.