Папа Франциск заяви вчера пред журналисти, че се опасява от кръвопролитие във Венецуела, но според думите му е прекалено рано да взема страна, защото това може да навреди още повече, предаде Ройтерс.

"В момента подкрепям целия венецуелски народ, защото това са хора, които страдат", каза папата пред репортери в самолета си при своето завръщане от Панама, където призова във Венецуела да бъде постигнато справедливо решение и да се зачитат човешките права, пише БТА.

"Страдам заради случващото се във Венецуела", каза той.

"Кое ме плаши ли? Кръвопролитие", заяви Франциск.

"Проблемът с насилието е това, което ме плаши. След всичките усилия, които бяха положени в Колумбия, случилото се в полицейската академия беше ужасяващо. Кръвопролитието на решава нищо", каза папата. Той визира бомбения атентат срещу полицейската академия в колумбийската столица Богота, при която загинаха 21 души. Колумбийското правителство обвини за това бунтовническата групировка Армия за национално освобождение, която беше започнала преговори за мир с предишната власт.

Франциск каза всичко това в отговор на думите на мексикански журналист към него, че венецуелците "искат да чуят своя латиноамерикански папа".

Венецуелският президент Николас Мадуро се сблъсква с безпрецедентно предизвикателство за властта си, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо се провъзгласи за временен президент. Той обяви, че президентските избори са били манипулирани и че това е мотивирало действията му и спечели широка международна подкрепа, отбелязва Ройтерс.

Вчера Израел и Австралия се присъединиха към страните, които признават Гуайдо за президент, а правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп каза, че приема Карлос Алфредо Векио за дипломатически представител на Венецуела в Щатите.

Аржентинският папа добави следното пред репортерите: "Ако кажа "слушайте тези или онези страни", ще се поставя в някаква роля. Той допълни, че това би било неблагоразумие от негова страна и че по този начин само ще навреди.
Великобритания, Германия, Франция и Испания заявиха, че ще признаят Гуайдо, ако до осем дни Мадуро не обяви, че свиква избори. Русия определи този ултиматум като "абсурден", а венецуелският министър на външните работи - като "детински".

САЩ, Канада и повечето латиноамерикански страни, както и много от европейските настояват, че Мадуро е "откраднал победата си" на изборите през май, на които беше преизбран за втори мандат.

През последните няколко години от страна на Ватикана и някои европейски и латиноамерикански лидери имаше опити да посредничат между Мадуро и опозицията, но всички бяха безуспешни.