Папа Франциск обяви, че е отворен към посредническа роля във Венецуела, но само ако и двете страни в политическата криза в тази южноамериканска страна поискат това от него, предаде ДПА.

Венецуелският президент Николас Мадуро каза вчера, че е писал до папата, за да го покани да улесни диалога между него и опозицията.

"Ще отворя писмото. Ще видя какво може да се направи, но първоначалните условия са и двете страни да го поискат", каза Франциск пред журналисти на борда на самолета, с който се връща от визита в Обединените арабски емирства.

Председателят на Националното събрание Хуан Гуайдо, когото САЩ и няколко европейски и южноамерикански страни признават за и.д. президент, отказва да преговаря с Мадуро и вместо това го призовава да подаде оставка.

По-рано днес националното събрание на Венецуела (еднокамарният парламент), контролирано от опозицията, прие закон за преход към демокрация и възстановяване на конституционния ред в страната.

"Националното събрание прие закон, регулиращ прехода към демокрация и възстановяване на конституционния ред в Боливарската република. Беше издадено разпореждане за незабавното му публикуване в официалния вестник на парламента", се казва в съобщението.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо коментира в профила си в Туитър приемането на закона, изтъквайки, че "с неговата помощ ние ще положим основите за преход към демокрация и прекратяване на узурпирането на властта".