ЕС въведе мита за вноса на стомана, които ще ударят силно най-големите вносители - Китай, Индия и Русия, за да се предпази от по-нататъшен срив на цените.

Стойността на европейската продукция падна, след като САЩ обложиха най-големите, включително ЕС, с 25% по-високи мита през 2018 г. и пазарът на общостта бе залят от пренасочени от Америка изделия.

Мерките, които влязоха в сила на 1 февруари, обхващат 26 категории стоманени продукти. За тях се определят квоти, след чието надхвърляне ще се прилага мито от 25%. Размерът на квотите е определен според количествата, внасяни в ЕС през 2015-2017 г., плюс 5%.

“Тарифните квоти напълно запазват традиционните равнища на вноса в ЕС и постепенно ще се увеличават”, съобщи Европейската комисия.

Мерките ще се прилагат 3 г., с възможност за удължаване или отпадане “в случай на промяна на обстоятелствата”.

Те ще засегнат както американската продукция, така и изделия от Китай, Русия, Турция, Индия, Южна Корея и Украйна, които са най-големите вносители на стоманени изделия в ЕС.

От митата са изключени само Норвегия, Исландия и Лихтенщайн като членове на Европейското икономическо пространство.

“Мерките са напълно оправдани предвид пренасочването на огромно количество продукция към пазара на ЕС, отчасти в резултат на световното производство и нарушенията предизвикани от 232-те амеркански мерки”, коментира генералният директор на Европейската стоманена асоциация Еврофер Аксел Егерт.

Решението на Брюксел идва само дни, след като президентът Тръмп се похвали в Twitter, че политиката му е “съживила тотално американската индустрия”. Вашингтон съобщи за четирикратно увеличаване на печалбите за последното тримесечие на 2018 г.

След оскъпяването на американския внос, ЕС беше залят от продукция от трети страни, която свали цените и застраши местните производители. През юли шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещна с Тръмп във Вашингтон. В съвместна декларация след преговорите американската страна увери, че ще преразгледа основанията за включването на европейските производители сред по-високо облаганите вносители, но до момента не са обявени никакви действия в тази посока.

Най-големите производители на стомана в света са Китай (48%), ЕС, Япония, Индия и САЩ.